Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПИБ: Терасата от недвижимия имот на Пламен Георгиев не е част от обезпечението по ипотеката му

Терасата от недвижимия имот на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев не е част от обезпечението по ипотеката му, съобщиха за "Хоризонт" от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Оценката на стойността на имота в квартал "Гео Милев" в София е извършена от лицензиран оценител на база на пазарните цени към момента, категорични са от банката. Оттам подчертават, че доходите на Георгиев са били напълно достатъчни, за да обслужва задължението си, което прави и към този момент. Той и съпругата му Ирена Димитрова са дали писмено съгласие, за да бъде изпратен отговорът до БНР. 

През март 2017 година Пламен Георгиев Димитров, както са трите имена на шефа на антикорупционната комисия, е депозирал искане за отпускане на ипотечен кредит в размер на 196 000 лева, за да закупи заедно със съпругата си имот в кв. "Гео Милев" в София.

Искането е разгледано от Банката, като за целта е извършена оценка на кредитоспособността на Димитров, чиито доходи са достатъчни и покриват в двоен размер предвидената по договора месечна вноска по кредита.

"В предмета на оценката не са включени и не са били предмет на оценяване описаните в нотариален акт, съставен през 2006 г., разглеждан при одобрение на обезпечението 186,57 кв. м идеални части от тераса – плосък покрив на сградата, поради това, че същите представляват общи части от сградата и не могат да бъдат предмет на оценка и сделки с вещно-прехвърлителен ефект", категорични са от банката и допълват, че "пазарната оценка, извършена от лицензирания оценител, включва единствено апартамента, заедно с тераса с площ от 47.99 кв. м". Банката е отпуснала кредит в размер на 189 500 лева, т.е. по-нисък от поискания, а сумата представлява 50% от пазарната оценка на имота. 

Самоучастието на купувачите е над 30%, допълват от банката. Оттам уточняват също, че от 2004 година клиентът им получава трудовото си възнаграждение в банката, чийто клиент е от четири години по-рано. Също така от банката са категорични, че той има добра кредитна история и коректно изпълнява задълженията си по сключените с банката договори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!