Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Веселка Дулева:

Повишава се консумацията на плодове и зеленчуци в България

Снимка: Дарина Григорова

Има тенденция за повишаване на консумацията на плодове и зеленчуци и намаляване на сезонната разлика, заяви пред БНР проф. Веселка Дулева – началник на отдел „Храни и хранене“ към Националния център по обществено здраве и анализи и национален консултант по хранене и диететика. 

„Нашите данни, като последните са от 2014 г., показват, че имаме доста по-висока консумация на плодове и зеленчуци в лятно-есенния период. През зимния период, освен пресни, са от значение за здравето и общата консумация на плодове и зеленчуци. Съдейки по тези количества, които получаваме като реален резултат на база на националнопредставително изследване, мога да кажа, че разликата в сезоните е около 20-30%. Най-активната възрастова група е от 30 до 60-годишна възраст. Ако около 64% от населението консумират плодове всеки ден през зимно-пролетния сезон, то през летния – вече са 92%. По отношение на зеленчуците цифрите са различни – 65% от населението консумира всеки ден зеленчуци през зимния сезон и 88,5% - през летния“, посочи проф. Дулева в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Препоръката за среднодневната консумация на плодове и зеленчуци е 400 и повече грама, каза тя и добави, че според данните консумацията съответства на направената препоръка.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна