Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Илиева: След изборите Ердоган със зъби и нокти ще консолидира властта си

Зорница Илиева

Резултатите от миналите местни избори в Турция ще отшумяват дълго, смята журналистът и специалист по темата „Балкани“ Зорница Илиева. В предаването „12+3“ на БНР тя припомни, че все пак Реджеп Ердоган с партньорите си от крайнодясната Партия на националистическото действие на Девлет Бахчели спечелиха 52 % от гласовете, включително в 15 или 16 от големите общини, в зависимост от решението за изхода на вота в Истанбул.

„Това дава основание на Ердоган да консолидира властта си, защото спечели в малките общини и консервативните мюсюлмани му останаха верни“.

Според анализатора Турция е разделена. Светски настроените, културни и които държат бизнеса и не одобряват политическия ислям на Ердоган, са в големите общини, които дават 70 % от БВП на страната. Изводът и на Илиева е, че именно икономиката е основната причина за загубата там.

„В Измир, Анкара и Истанбул живеят 1/3 от турците. В мегаполиса Истанбул идват от цяла Турция – те са 25 млн. души. Там губещи са кюрдите, които призоваха да се гласува за Народно-републиканската и Добрата партия, за да бъде нанесен първи удар на Ердоган".

Зорница Илиева не намира за 100 % коректно твърдението, че „възходът на Ердоган тръгна от Истанбул, сега падението му тръгва от там. Важен е изводът. До 2023 година няма да има избори и Ердоган ще гледа да излезе на честванията на 100-годишнината от основаването на Турската република като „баща на нацията“. Досега това звание се присъждаше само на Ататюрк. Затова Ердоган ще гледа да консолидира властта си със зъби и нокти“, е изводът на анализатора.

Обяснението с „грешка в превода“ на изявлението за приемането на промените в Закона за вероизповеданията под турско влияние е грешка в кавички. Това го има в дипломацията, посочи Зорница Илиева. Според нея е важно какво ще стане с посещението на Мевлют Чавушоглу в България. Дали ще дойде и дали нашата страна ще постави пред него червени линии, зад които не може да се преминава.

„Няма да има извинение, Ердоган с половин уста се извини на Путин при свален самолет и убит руски посланик в Анкара".

Цялото интервю на Петър Волгин със Зорница Илиева чуйте в звуковия файл: 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени