Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ски-алпинистите Николай Грънчаров и Петър Гевренов - за годишнината от "Мальовишкия коридор" и за ски-рали Пирин

6
Николай Грънчаров и Петър Гевренов
Снимка: Таня Иванова

В събота в долината на хижа Вихрен ще се проведе ски-рали Пирин - Купа Пройката, най-старото подобно състезание в България. В него, по традиция, наред с младите ни надежди в този красив спорт, ще участват и редица ветерани, които десетки години застават на старта. Един от тях е Николай Грънчаров (Коко) - многократен републикански шампион по ски-алпинизъм. Тази седмица той и екстремният сноубордист Петър Гевренов (Пецата) се върнаха в спомените си отпреди 30 години и разказаха на среща с публиката в София за

Грънчаров и Гевренов на Мальовицаосъщественото от тях първо спускане със ски по тур "Мальовишки коридор" в Северозападната стена на връх Мальовица, както и за експедицията в Памир същата година (1988 г.), когато български алпинисти изкачват и спускат със ски високия 7134 метра връх Ленин.

Сега Петър Гевренов (59 год.) е ски учител, а Николай Грънчаров (на 62 год.) се завръща почти всяка година от Германия, за да участва в Пиринското ски-рали. Тази година в състезанието ще участват около 150 души, сред които и други легендарни имена от родния ски-алпинизъм - Кънчо Долапчиев, Младен Катранджиев, Радко Марков. Гости ще бъдат доайенът на родния алпинизъм проф. Георги Атанасов-Джиджи и Иван Кожухаров, раказва един от организаторите, доц. Александър Шопов, ръководител на катедрата по “Туризъм, алпинизъм и ориентиране” в НСА.

Александър Шопов на фона на Еверест

Първото подобно състезание се организира през април 1968 г. в Пирин, в рамките на зимната републиканска алпиниада с център хижа Вихрен. 

Импулсът, който води до организирането на първото състезание, е участието на българи в ски-рали Леко (в Италия), провеждано под патронажа на легендарния Рикардо Касин. Българският отбор е в състав Енчо Петков, Кънчо Долапчиев и Младен Катранджиев. Състезателите ни са посрещнати с нескрито снизхождение и по всеобщо мнение са фаворити за последното място. Конкуренцията, в лицето на останалите 23 отбора, е повече от жестока. Това са отборите на домакините, Австрия, Франция, Германия и Югославия. Както пише по-късно капитанът на отбора Енчо Петков: “Ние, обаче, бяхме българи - силни и волеви! Да губим - нямаше какво…”. 

Състезанието включва изкачвания и спускания, слалом, транспортиране на пострадал, както и бивак. Въпреки не дотам добрата екипировка и липсата на опит в подобен род състезания, родният отбор се превръща в голямата сензация, заемайки трето място, след отборите на Германия и Италия. 

След прибирането си в България Енчо Петков включва ски-ралито в програмата на Зимната републиканска алпиниада в Пирин.

През следващите години състезанията по ски-алпинизъм стават неразделна част от зимните алпийски сборове, а през 1972 г. се провежда и първият републикански шампионат. 

Николай Проев-Пройката

До 1994 г. ски-рали Пирин е неотменна част от програмата на шампионата. След 5-годишно прекъсване, през 2000 г. е възстановено по инициатива на един от най-добрите ни състезатели в тази дисциплина - Николай Проев-Пройката. През 2011 г. той загива на слизане от шестхилядния връх Чако в Хималаите. Оттогава организатор на състезанието е сдружението, носещо неговото име. Ски-рали Пирин се провежда всяка година, в първите почивни дни на април, а трофеят за победителя е Купа “Пройката”.




Ски-рали Пирин

Още по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна