Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Брегов: Статуквото дебне да дръпне Панов в блатото

Снимка: www.ngobg.info

„Излизането на Пламен Георгиев в отпуск не следваше да дойде като последица от коментара на премиера Бойко Борисов. В Закона за комисията за противодействие на корупцията има специална разпоредба, която казва, че органът по избор - тоест Народното събрание, е следвало да поиска или направо да отстрани временно Пламен Георгиев от изпълняваната от него длъжност. Проверката на прокуратурата на Борислав Сарафов е по адрес на неговия син, защото той е придобил това имущество – апартамент на стойност над половин милион лева и в този момент Сарафов излиза и казва „ще съдействам напълно“. С това той признава ли, че реално той е собственик“. Това каза за БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика по повод прокурорските проверки за имотите на властта и решенията на различни представители да излязат или не в отпуск.

„За отпуск на Лозан Панов е много странно, тъй като неговата съпруга е придобила преди брака някакъв имот и по никакъв начин не може да бъде въвличан в този момент именно Панов, защото това е събитие преди той да встъпи в някакви отношения със своята съпруга“.

По повод твърденията, че целта на призивите за отпуски и оставки е основно „да се удари“ Лозан Панов, експертът коментира в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“:

„Много е важно в момента българското статукво, което има силни позиции в изпълнителната власт, в съдебната власт и изцяло шантажирано и бездействащо Народно събрание - законодателна власт, знаехме как се приемаха в правна комисия две години подред закони - всичко това трябва да покаже на европартньорите на България, че в България всички са на този тип и не дай, Господи, да излезе фигурата на Панов напред като една силна и некомпрометирана фигура, това би било много опасно, би ги поставило в една много неблагоприятна светлина, затова идеята е да дръпнат и него в цялото това блато, но той е обект на проверки повече от две години. Мисля, че е свикнал с този си статут“.

„Можем да кажем, че този аршин - един властелин в Министерски съвет ще казва какво ще се случва в цялата държава - не може да бъде прието като стандарт, особено когато има разделение на властите, поне формално“, категоричен е експертът, според когото строежът на небостъргача „Златен век“ е спрян до отстраняване на нередностите и „в момента, в който строителните книжа бъдат приведени в съответствие, този строеж ще продължи“:

„Спрян е докато отшуми напрежението в обществото, а след това ще се намери отново вратичка всичко да бъде отстранено и строежът най-вероятно ще продължи“.

Според Иван Брегов е „любопитно да видим по какъв ред ще бъде проверяван Пламен Георгиев, защото в самия Закон за КОНПИ е допусната целенасочена слабост и там няма ясно разписана процедура, както за провеждането на разследване срещу Георгиев, така и за констатирането на съответните нарушения“. До този момент КОНПИ не е дала информация да се е самосезирала, че ще извърши проверка по отношение на своя председател, изтъкна той:

„Ако ние допуснем да не бъде извършена такава проверка, тази празнота в закона ще бъде употребена от всеки следващ силен човек на власт“.

Антикорупционната комисия няма капацитета да проверява и общинските съветници, каквато задача възложи премиерът на правосъдния министър, след като не е проверила председателя си, убеден е Брегов, според когото и фигурата на новия правосъден министър е „компрометирана още в самото начало“:

„Цялата дейност на господин Данаил Кирилов като председател на правната комисия на Народното събрание е много добре описана в два доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, в които се казва, че целият законодателен процес създава правна несигурност в страната и е обърнато много сериозно внимание на това“.

Запитан каква независимост на институциите по отношение на Борислав Сарафов можем да очакваме, при положение че проверките са разпоредени от прокуратурата, Брегов каза:

„Силната роля в това отношение е на Инспектората към Висшия съдебен съвет. На този етап липсва становище от Инспектората - мълчаливо изчаквателна позиция. Може би изчаква премиерът да се обади на независимата съдебна власт и да каже какво да се случи“.

По повод версията, лансирана от столичен ежедневник, че с отпуските започва „отстрелването“ на кандидатите за главен прокурор, визирайки силните фигури на Пламен Георгиев и Борислав Сарафов, Брегов коментира:

„Името на Георгиев се спрягаше безспорно, защото тази фигура се лансира в нашето общество вече 7-8 години, гради ѝ се имидж, но аз не мога да разбера как една атака се обявява като пропагандна или целенасочена, когато е ясно, че имаме действия в разрез със закона. Когато фактите са безкрайно силни, няма значение какво говорят партийните медии“.

Интервюто с Иван Брегов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от