Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Германските автомобилни компании вероятно са нарушили антимонополните правила в ЕС

Маргрете Вестагер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия обяви в петък, че е информирала немските автомобилостроителни гиганти BMW, Daimler и Volkswagen за предварителното си становище, че през периода между 2006-а и 2014-а година трите компании са сключили споразумение за ограничаване на конкуренцията относно развитието на технология за намаляване на вредните газови емисии на пътнически автомобили с бензинови и дизелови двигатели и по този начин са наруши антимонополните правила на ЕС.

Според ЕК те са "участвали в тайно споразумение", предназначено да ограничи развитието и внедряването на споменатата технология, като това споразумение е било постигнато в рамките на т.нар. "кръг на петте“ технически срещи на производителите на автомобили. По този начин производителите на автомобили са "отказали на потребителите възможността да купуват по-малко замърсяващи автомобили" въпреки наличните технологии.

Ако разследването докаже, че загрижеността на Комисията е основателна, и след като компаниите упражнят правото си на защита, ЕК може да наложи глоба в размер до 10% от годишния световен оборот на визираните дружества.

През 2017-а година ЕК извърши инспекции в помещенията на BMW, Daimler, Volkswagen и Audi в Германия като част от първоначалните проучвания за евентуално тайно споразумение между производителите на автомобили. През септември 2018-а година Комисията започна и задълбочено разследване.

Европейския комисар, отговарящ за конкуренцията, Маргрете Вестагер заяви: „Европейските потребители може би са били лишени от възможността да купуват автомобили с най-добрата налична технология. Сега трите производители на автомобили имат възможност да отговорят на нашите констатации".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна