Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катрин Киса и професията на продуцента

БНР Новини
Снимка: Pexels

„Време и половина“ често разказва истории и още по-често търси смисъла в отговорите на съществени въпроси. Днес за пореден път предаването направи точно това – добави още малко време към вашето време, за да разбере отговора на един на пръв поглед лесен въпрос, а именно – какво означава да си продуцент? За да бъдем още по-точни и изчерпателни в търсенето на отговора, зададохме още по-конкретно въпроса – какво означава да си филмов продуцент?

Този въпрос е задаван безброй много пъти – от студенти, които са избрали тази професия, от екипа, който стои зад съответния филмов проект, от почти всеки зрител, който е проследил финалните надписи на даден филм, от всеки втори, който е чул, че наравно с името на някой се нарежда и тази длъжност, навярно и от част от вас, тези, с които споделяме едно „Време и половина“, даже и от самите продуценти понякога.

Дефинирането на професията се оказва трудна задача дори за българското законодателство. Понятието „продуцент“ се появява за пръв път в нашата правна рамка през 1993 г., като през 2000-та се появява и понятието „филмов продуцент“. Тези понятия обаче са представени много общо в законодателството. Липсата на дефиниции за видовете продуцентство създава предпоставки за несигурност в правния статут на продуцентите. Оттам и причината всеки да възприема продуцента единствено и само като „човека с парите“.

А той всъщност е много повече – финансист, мениджър, организатор, психолог, който се старае да балансира между егото и таланта на хората в екипа, човекът, който обединява и управлява всички творчески и нетворчески процеси, но и човекът, който носи най-голямата и тежка отговорност – тази за успеха, но и тази за провала на филма. Макар и да липсва ясна дефиниция на понятието „продуцент“, едно е сигурно – всички свързват професията с много пари и сериозен успех, колкото и субективно понятие да е това.

Зад този успех обаче се крие сериозен труд. И тъй като във „Време и половина“ търсим отговорите през човешките истории, днес ще говорим за това какво е да си продуцент като надникнем във филмовия свят на продуцентката от Естония Катрин Киса.

Катрин участва в тазгодишното 16-о издание на София Мийтингс – форумът за копродукции в рамките на София Филм Фест, в който се включиха над 150 продуценти, дистрибутори, представители на международни филмови пазари, както и селекционери на престижни кино фестивали.

Тя представи филма „Jesus’ Blood and Red Currants“, който беше част от програмата „Плюс минус един“. Киса е един основател на продуцентската компания Homeless Bob Production. Компания произвежда само авторски филми и постепенно започва да оставя следи в историята на естонското кино. Коя  обаче е Катрин Киса и  какво търси тя в киното? Отговорът на този въпрос чуйте в звуковия файл.

Преводът е на Емилия Клайн.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна