Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Озан Йормеджи: Не мисля, че може да се говори за край на партията на Ердоган

Снимка: БГНЕС

“За мен резултатът в Анкара не беше изненада, но в Истанбул беше. Предполагах, че Бинали Йълдъръм ще спечели с 2-3%. Народнорепубликанската партия обаче избра кандидат, който не е твърде типичен за НРП. Г-н Имамоглу е не само модерен, но и религиозен и консервативен, нещо подобно на дясноцентристките политици в Европа. Кампанията му беше добра, а това, че всички усетиха икономическата криза, също повлия на резултата. Анкара и Истанбул в продължение на 25 години бяха ръководени от ислямисти, така че е нормално, че хората предпочетоха ново име“, каза пред БНР д-р Озан Йормеджи от университета "Гедик". Той участва с прогноза и коментар за  изборите в Турция.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) запази своята подкрепа - около 44-45% от избирателите, но загуби два големи града - Анкара и Истанбул, посочи още той.

“Мисля, че тук виждаме ефекта от икономическата криза, защото той се чувства най-напред в големите градове, защото те са свързани с глобалната икономика. Заради това обезценяването на лирата се почувства първо в големите градове като Истанбул, Анкара и Измир. ПСР е в отстъпление и в средноголеми градове като Анталия, Адана и Мерсин. Това показва, че хората искаха да изпратят послание на правителството във връзка с икономиката“, каза още той в интервю за предаването “Събота 150“.

Местни фактори също си казаха думата. В Анкара Партията на справедливостта и развитието избра много добър кандидат -  Мехмед Йозхасеки. Той беше много успешен, но е от Кайсери, докато неговият съперник Мансур Яваш е местен политик от Анкара, бивш кмет на една от общините в града.

“Не мисля, че може да се говори за край на Партията на справедливостта и развитието, защото подкрепата за нея и за съюзниците им от Партията на националистическото действие е 51-52%. Ако изборите са президентски, заради личната си харизма Ердоган ще бъде подкрепен и от някои избиратели на проислямската Партия на щастието и дори от светските дясноцентриски гласоподаватели на Добрата партия. За разлика от предходни дясноцентристки партии в Турция, партията на Ердоган има силни местни структури, а той самият е най-популярният политик. Така че, ако икономиката се възстанови до 2-3 години, това няма да е краят на ПСР“.

Проблем, разбира се, е и кризата в Сирия, която засегна жестоко турската икономика с милионите бежанци и прекъсването на търговията със Сирия и Иран. След като сирийската криза бъде преодоляна и бъдат възстановени добрите отношения с всички страни - не само със Съединените щати и Европейския съюз, но и със съседите, тогава управляващите в Турция могат да постигнат напредък, каза още той.

Цялото интервю с д-р Озан Йормеджи може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!