Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 11 500 са установените случаи на кражби на ток в цялата страна

Снимка: БТА

Над 11 500 са установените случаи на кражби на ток в цялата страна през 2018 г., сочат данните на трите електроразпределителни дружества у нас. Санкциите за нарушителите варират между хиляда и 10 хиляди лева, съобщават от Комисията за енергийно и водно регулиране. Предстои до месец да бъдат окончателно приети новите правила за измерване на количествата електроенергия, изготвени от енергийния регулатор.

Намаляването на кражбите на електроенергия в дългосрочен план може да бъде постигнато чрез използването на технологичните възможности, които дават съвременните измервателни средства. Това заяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. Той допълни, че едно от дружествата вече е монтирало един милион дистанционни електромера:

"С онлайн наблюдение всеки опит за манипулация на уреда се наблюдава. Екипи на дружеството и полицията присъстват на мястото, прави се констативен протокол и повечето клиенти си плащат преди да се отиде в съда".

И докато от EVN констатират намаляване на кражбите с 30 %, то от ЧЕЗ алармират, че сигналите не само не са по-малко, но и се увеличават. Виктор Станчев заяви:

"Вследствие на тези кражби се застрашава и човешкият живот, влошаване на качеството на услугата, която ние предоставяме".

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова подобни посегателства възпрепятстват инвестициите на дружествата в нови модерни технологии:

"Разходите, които впоследствие трябва да бъдат извършени, за да бъде възстановена тази вреда, в пъти превишават размера на самата кражба на съоръжение".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна