Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК създаде система за ранно предупреждение за фалшиви новини по време на евровота

Мария Габриел участва във връчването на стипендии от фондация „Еврика“ на талантливи младежи със заложби в сферата на науката
Снимка: БТА

Система за ранно предупреждение за фалшиви новини по време на изборите за Европейски парламент е създала Европейската комисия, съобщи пред журналисти в Брюксел българският еврокомисар Мария Габриел. По думите ѝ предстоящият евровот през май ще бъде тест за свършената работа по проблема с фалшивите новини.

В момента системата се тества и чрез нея ще се координират случаите, в които има заплаха от фалшиви новини, посочи Мария Габриел: 

„Дадохме свободата на всяка държава членка сама да избере националната си контактна точка в зависимост от това къде тя прецени, че е звеното, което би било най-адекватно за реакция. За България е вицепремиерът Томислав Дончев, но имаме други държави, в които може да бъде към министър-председателят, към Министерство на вътрешните работи, към Министерство на външните работи имаме. За нас това, което е важно, е тази контактна точка да е реактивна“.

За първи път в реално време ще се следи за заплаха от дезинформация, за да може институциите да реагират бързо, каза още Мария Габриел:

„Най-напред да сигнализират в реално време има или не заплаха за интегритета на изборния процес и тази заплаха външна или вътрешна е на Европейския съюз“.

В следващия бюджет по програма „Креативна Европа“ да има 61 милиона евро за борба с дезинформацията и подпомагане на качествената журналистика, е предложила еврокомисар Мария Габриел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени