Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Димитър Пашкулев: Пролетта е особено подходяща за разтоварване, но добрите навици трябва да са целогодишни

Общуването с природата е горещо препоръчвано от д-р Пашкулев
Снимка: dpashkulev.info
Съществуват различни схващания за това – как и колко често човек трябва да пречиства организма си. Някои специалисти препоръчват това да се прави с разтоварителен ден в седмицата, други – да се прави веднъж месечно, трети – поне два пъти (неслучайно и по-дългите пости, според християнската традиция, са два).

Едно е безспорно, че организмът също се нуждае от режим, с който да се даде почивка, да се отърве от натрупани килограми и токсини.

Няма един единствен метод, който да кажем, че е правилен, а другите са погрешни – обяснява Д-р Димитър Пашкулев. Той e известен специалист по природна медицина, с богата практика и интердисциплинарни интереси, автор е на повече от 30 книги. По думите му стресът, замърсяванията и съвременният начин на живот натоварват човешкия организъм и се отразяват неблагоприятно върху здравето.

Най-добре е през цялата година да спазваме превила, с които да намалим натоварванията със замърсявания от тежки и преработени храни, да употребяваме по-малко продукти от животински произход (тлъсто), захар, храни от бяло брашно. Важно е още да не преяждаме, да прибягваме до лекарства само при несъмнена необходимост – много по-добри са билковите препарати, минерали и витамини, да намалим замърсяванията в дома и в околната среда, да излизаме сред природата.

По думите на д-р Пашкулев при предприемане на пречистване на организма трябва да обърнем по-конкретно внимание на храносмилателната система, на черния дроб, бъбреците, кръвоносната система, за да се стигне и до кожата.

Препоръките му са насочени към употреба на коприва, репей, мащерка, бъз, от минералите – магнезий и селен…

След по-строго разтоварване на организма, връщането към обичайния начин на живот и хранене трябва да става постепенно и внимателно .

Пролетта е особено подходящ момент за пречистване, защото това е и период, в който системите на организма за пречистване и хормонално регулиране се съживяват, убеждава още д-р Пашкулев. Освен това и слънцето вече се свързва не само със синтезиране на витамин D през кожата, а и с много други процеси. Времето е благоприятно за закалителни процедури и за дихателни упражнения.

Чуйте целия разговор с д-р Димитър Пашкулев от "Часът на здравето"

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.