Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изисквания на НЗОК могат да лишат граничните и планински райони от лични лекари

архив

Несъобразени с реалността изисквания на НЗОК рискуват да оставят без лични лекари хората в граничните и планинските райони. След изискването всяко джипи да има специалност по обща медицина, сега има ново – той да има помощник и то лекар със специалност. Общопрактикуващи медици от района на Кърджали твърдят, че това на практика е невъзможно, защото колегите им не искат да работят в неблагоприятни практики. Ако не успеят да намерят друг лекар, договорът на джипито с Касата ще бъде прекратен. И това на фона на хроничния недостиг на семейни лекари в тази част на България. 

Преди три години във високопланинското село Боровица стана чудо. Там дойде лекар и пое свободната практика, стояла незаета с десетилетия. Доктор Дунев е с над 40 години стаж. Бил е лекар на Националния отбор по футбол. Дошъл в Боровица от Стара Загора. Обслужва 10 населени места, разпокъсани и отдалечени с километри едно от друго. Разказва, че само за една година е успял да счупи две леки коли. За него този район е като благословия.

"Да живея между тези красиви места и да работя за тези добри хора. Накрая на пътя има асфалт, можем да дойдем дотук – дори в Централна България не е така", казва Дунев.  

За да бъде лекар в Боровица, доктор Дунев получава допълнителна субсидия от общината в Ардино – толкова, колкото дава Здравната каса за неблагоприятна практика. Но не е лесно, казва медикът.

"Проблем са бюрократични изисквания. Много често са измислени в някой кабинет в София, без да се интересуват как да се приложи. Трябва да ходим с касови апарати. От кого тук да взема потребителска такса? Това са хора с много скромни доходи. Ако му взема един лев, все едно му взимам хляба от устата", споделя доктора. 

Докато говорихме с доктор Дунев, той получи обаждане от Здравната каса в Кърджали. Този път за ново изискване към личните лекари.

"Искат да намеря заместник – друг лекар, който е семеен със специалност. Това не е много лесно за мен. Ще се моля на Бога той да се намери".

В община Ардино има пет лекарски практики, три от тях са заети. От юни обаче ще останат 2 заради изискването на Здравната каса джипитата да имат специалност по обща медицина. Но и те ще затворят, ако не успеят да намерят свои помощници. Доктор Дунев не вярва, че друг лекар ще дойде в планината. Така цяла една община ще остане без лични лекари. Кметът на Китница Сали Мюмюн:

"Хората сигурно ще протестираме. България не е само жълтите павета, трябва да видят нашите проблеми". 

След няколко месеца животът на хората в планината може да е като руска рулетка. Живот, в който ще се молят да не се разболеят. Доктор Дунев:

"Който се разболее, трябва ходи в някой град. Семейните лекари записват пациентите, но те не са формално тук, а в Кърджали или някъде другаде. Как болен човек да стигне дотам, колко път трябва да извърви до автобуса немощен и болен", пита лекарят.

Целият репортаж чуйте в прикачения файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени