Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Стоянов "бие камбаната" за българските проблеми в новата си книга

Писателят Христо Стоянов
Снимка: Иван Русланов

Биене на камбаната за най-тежките проблеми в страната. Така описа в предаването „12+3“ писателят Христо Стоянов новата си книга „Некролози и други многоточия по българия“. Премиерата ѝ е тази вечер от 18 ч. в Столичната библиотека.

„Не е некрофилско, а оптимистично заглавие. Смъртта като многоточие, което продължава живота. Трагичното обаче е „българия“ с малка буква, защото я превърнахме в извинителна бележка за нашите несгоди. Имам такова есе вътре – българинът е най-хленчещото същество. Хленчи, като си купи кола заради данъците, като я удари, защото трябва нещо да прави, хленчи, че му е ниска заплатата, хленчи, когато няма работа, вместо сам да създаде. Ние непрекъснато чакаме от държавата“, заяви Стоянов, според когото „българинът е работен, но не е инициативен“.

Писателят търси вина и у българските емигранти:

„Къде са децата на изнасилените майки? Те пращат по 100-200 евро на родителите си всеки месец, като извинителна бележка. Криминалният контингент знае, че тя получава някакви пари – отиват, изнасилват я и взимат парите. Можем за 1000 евро да бършем чужди задници, но не можем тук в България да се погрижим за собствените си родители. Ако бяха останали тук, защо да не променят тази страна“, пита писателят.

Книгата му включва отворени писма до Доналд Тръмп, Румен Радев и Корнелия Нинова.

„Писмото до Румен Радев е жестоко. В родното му село Славяново преди 7 години изгаря библиотеката. Остават 500 книги. Той има наглостта да кани писатели и интелектуалци на среща на 24 май. Сред тях има поне един, чиято книга е изгоряла в родното село на Румен Радев. Защо един път той не каза, че на този ден няма да има коктейл, а ще се възстановят изгорели библиотеки на много места“, попита Христо Стоянов и допълни, че от новата му книга вече има обидени.

„Има вече обидени. Кръгът около графоманите като Георги Господинов. Вътре съм обяснил защо не са български писатели. Мен ме ядоха и дъвкаха за „Скрития живот на една помакиня“, аз нищо не казах. А те са се обаждали вече в Столична библиотека да питат как може там да се прави премиера на книгата на човек, който „пише срещу нас, българските писатели“, каза Христо Стоянов.

Целият разговор за новата му книга чуйте в прикачения файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!