Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът обяви Велико Търново за историческа и духовна столица

Доц. Милен Михов - депутат от ВМРО
Снимка: БГНЕС

Единодушно с 99 гласа "за" депутатите обявиха Велико Търново за историческа и духовна столица на страната.

Предложението бе извънредна точка за днешното заседание. То е от Инициативен комитет, представляващ великотърновската общественост и подкрепено с решение на Общинския съвет на града от 28 март 2019 година. В мотивите се посочва, че градът е ключов не само за българската и европейската история, но и за българската идентичност.

Депутатът от "Обединени патриоти" Милен Михов определи важността на старата столица като начало на хилядолетна държавна традиция и началото на конституционализма у нас. Михов предложи да се възроди старата българска традиция и всеки нов български парламент, тръгвайки по своя път, да полага клетва във Велико Търново.

"През 1990 г. 7-ото Велико народно събрание беше открито във Велико Търново именно, като символ на тази приемственост, на тази държавотворна идея и роля на Велико Търново. Днес ние ще вземем това решение и във вторник ще заседаваме за втори път в Търново след 1990 г. Нека да поставим законодателните и нормативни условия, така щото всеки нов български парламент да тръгва в своя път, полагайки клетва именно на онова място, където строителите на съвременна България са записали основите на българската демокрация", заяви Михов.

Търново е обявено за историческа и духовна столица на България още преди 140 години, когато депутатите приемат Търновската конституция , а при гласуването коя да е правителствената столица на новата българска държава, по предложение на Драган Цанков, депутатите решават това да е София, а Търново остава историческата престолнина.

Велико Търново заслужава този статут, но той е само на хартия. Много неща трябва да се променят в града, коментираха великотърновци:

„Нямам представа даже какво значи статут, до какво води цялата работа или просто ей така. Спрямо историческата ни важност на града заслужаваме, но интериорът, който го имаме, визията трябва да се подобри. Много неща ще се променят – и културата в Търново, екскурзиантите, които идват, ще се увеличат. Търново го заслужава, всички го заслужаваме. Ние трябва да си пазим паметници, култура, но не се вземат абсолютно никакви мерки в тази насока, всичко запада, не се стимулира труизмът. Градът е много хубав, заслужава го, но трябва да се пази повече. Според мене този статут е само на книга вече“.   


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!