Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принцеса-палеонтолог показва динозавърски запъртък в Гуджарат

В Покана за пътуване: Горчиво, лютиво и правдиво за Гватемала. С дете на Благоевград Блус&Джаз

БНР Новини
27
Динозавърският гръбнак е най-ценната находка, останала в замъка Бласинор.
Снимка: Магдалена Гигова

Казват, че Гватемала на езика нахуат означава „място с много дървета”. В Централно американската държава, където живеят най-голям брой преки потомци на маите, има повече от 30 действащи вулкана. Като добавим факта, че от Втората световна война чак до 1996 година страната е била във вихъра на системни размирици, започваме да се чудим с кой акъл пиарът Соня Момчилова е тръгнала натам. И дали трите исторически паметника, включени в списъка на ЮНЕСКО са достатъчен аргумент да си причини подобно приключение.

Би Би Си неотдавна съобщи за голямо археологическо откритие там. Лазерна технология със сензори е помогнала за разкриването на повече от 60 000 къщи, дворци, пътища и укрепителни съоръжения на древните маи. Според National Geographic това доказва, че в Централна Америка е имало развита цивилизация, която не е отстъпвала на Древна Гърция или Китай
Онези, които слушат системно Покана за пътуване, със сигурност помнят гастрола на редактора Ани Маринова за джаз-феста в Сараево. Тогава се зарекохме да разказваме за музикалния и фестивален туризъм на Балканите. Този път е ред на музикалния редактор Албена Велева да изпъкне като ерудит с репортаж от Международния фестивал Благоевград блус и джаз, където освен стиловете от заглавието звучаха още камерна опера и балкански  ритми.
Тя успя да направи интервю с Васко Кръпката, но и разказа от личен опит колко е хубаво да заведеш детето си на събитие с интелигентна атмосфера и качествена музика.
При броденето си по света човек вижда не само необичайни неща, ами среща и забележителни хора. Като например принцесата-палеонтолог, с която се запознах в индийския щат Гуджарат. Аалая Султана Баби Баласинор е малката стопанка на 125-годишната къща. Когато човек я види, изпънала до пръсване дънките,  с каубойска шапка на главата, заровила в пръстта на динозавърския парк ръце, никога няма да предположи, че има благороднически произход. Аалая е решена да превърне 7-те различни вида вкаменелости на древни влечуги, открити в земите на баща ѝ, в палеонтологичен атракцион. Засега най-голямата забележителност е огромна морена, през която минава гръбнакът на динозавър. Но принцесата е поръчала праисторически фигури в естествен размер, поканила е 50 палеонтолози от цял свят да се произнесат за откритията и се надява да организира пикници под сянката на възродените вкаменелости.

В хола на двореца „Баласинор“ всеки може да пипне и претегли в ръка част от пищял на тиранозавър рекс или да счука подправки с яйце от динозавър. Нищо чудно! Аалая така го намерила – една бабка от селото млатела масалата си със запъртък на 67 млн. години. Докато щерката създава парка си, майка й вече е кулинарна звезда в Индия. Непрекъснато гостува в различни шоу-програми или изготвя менютата за ВИП-гощавки. Дори я поканили да организира сватбата на „Мис Свят“ Айшвария Рай.
Титлата на Аалая е „набаб сиди“, което ще рече щерка на местния мюсюлмански владетел. Преди няколко години тя е избрана да участва в британското риалити Secret Princes, „принцеса под прикритие“. Взимат три синьокръвни наследнички от различни краища на света, изпращат ги в къща в Есекс, където ги оставят да се оправят сами, без прислуга и цяла Англия им гледа сеира по телевизора. Аалая се справила без проблем, защото в Баласинор помага в домакинството от тийнейджърка.
В замисления от нея „джурасик парк“ най-зашеметяващата вкаменелост е на близо 70 млн. години. Динозавърка, захапала змия, в мига, когато атакува яйцата ѝ. За жалост, там видях копието. Целият каменен блок – 3,5 метра дълъг, е отнесен в музея в Бомбай, след като е проучен в университета в Бостън. Аалая обаче всеки ден е в динозавърския парк и със сигурност ще открие още нещо интересно за немногобройните засега посетители. И принцесите трябва да си плащат сметките.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна