Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун си присъди ново звание

Ким Чен-ун

Севернокорейският управник Ким Чен-ун си присъди ново звание и то вероятно ще предизвика ужас в Сеул: държавните медии в КНДР наричат Ким „Върховен представител на целия корейски народ“, предаде ДПА.

Новото звание за пръв път беше забелязано преди няколко дни в съобщенията за новоизбрания състав на Върховното народно събрание - севернокорейския парламент.

„Претенцията да бъде лидерът на всички корейци е в съзвучие с дългосрочната цел на Ким Чен-ун да обедини Корейския полуостров под свое ръководство“, написа експертът по Северна Корея от Виенския университет Рюдигер Франк.

Макар от правителството в Сеул все още да няма официална реакция, южнокорейски анализатори подозират, че новото звание на Ким може да послужи и за още по-голяма консолидация на позицията му.

Миналата година Ким и южнокорейският президент Мун Дже-ин се срещнаха три пъти. На първата среща през април те се споразумяха да премахнат ядрените оръжия на Корейския полуостров. Макар че общата декларация остави отворен въпроса за конкретните мерки за постигане на ядреното разоръжаване, срещата направи много за подобряване на междукорейските отношения, отбелязва ДПА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!