Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лютви Местан с обвинение за причиняване на смърт и телесна повреда по непредпазливост

| обновено на 15.04.19 в 16:58
При инцидент с участието на автомобила на Лютви Местан загина бебе.
Снимка: Мехмед Реджеб

На лидера на партия ДОСТ Лютви Местан ще бъде повдигнато обвинение за причиняване на смърт и телесна повреда по непредпазливост, съобщи прокуратурата. Обвинението е заради тежката катастрофа с участието на Местан. Автомобилът, управляван от него, се сблъска вчера с друга кола, в която пътуваше четиричленно семейство. Загина 6-годишно бебе, а другото дете, майката и бащата, бяха ранени. 

Окръжният прокурор Желязко Стефанов обясни: "С постановление на разследващия следовател днес Лютви Местан е привлечен към наказателна отговорност за извършено престъпление по чл.343, алинея 1, буква у във връзка с чл.342, алинея 1 от НК затова, че е причинил смъртта на детето, като е нарушил правилата за движение на чл.36 и чл.47 от Закона за движение по пътищата - по непредпазливост. По отношение на обвиняемия е взета мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 10 000 лева, съобразена с изискванията на НПК и му е наложена забрана да напуска пределите на страната без разрешение на наблюдаващия прокурор".

Местан отказа да коментира дали е виновен за причинената катастрофа:

"Заявявам отговорно. Подадох ляв мигач, спрях на стопа, видях, че няма кола нито отляво, нито отдясно, навлезнах в дясното платно в посока Кърджали, което се явява ляво на отсрещния водач. Бях ударен челно".

В неделя политикът беше задържан за 24 часа, след като автомобилът му участва в тежкия инцидент, в който има и трима ранени. Алкохолните проби на шофьорите и на двата автомобила са отрицателни. На Местан е направена допълнителна кръвна проба. Автомобилът на политика се е опитал да направи ляв завой и да се включи към основния път, когато последвал сблъсък с друга кола. В нея пътувало семейство с две деца от кирковското село Първица. В резултат на удара колата на семейството се преобърнала няколко пъти и паднала странично в близка нива. На място загинало бебето, а останалите трима са ранени. Бащата е настанен в отделението по травматология, а майката и 11-годишно дете са в хирургията на болницата в Кърджали. Няма опасност за живота на тримата.

По-рано Д-р Тодор Черкезов каза: "Детето е с контузии по главата и десния глезен. При майката има налице порезни рани, които наложиха те да бъдат обработени хирургически. Бащата има една контузия в областта на кръста и спукан поясен прешлен. Те се намират в едно сложно, бих казал, психо-емоционално състояние, особено след като са разбрали, че малкото дете е починало".

Участъкът, където стана инцидентът, е широк, но според местни жители няма добра видимост за автомобилите, които се включват от село Загорско в основния път.

Образувано е досъдебно производство за катастрофа по непредпазливост, завършила със смърт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени