Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гурбетчии от Родопите масово вадят международни паспорти заради Брекзит

Снимка: БГНЕС

Гурбетчии от Родопите масово вадят международни паспорти заради постоянно сменящите се дати за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Хората от доспатските села Бръщен и Црънча стават гурбетчии още в началото на демократичния процес в България заради липсата на работа. Започват с работа в съседна Гърция, а после във Великобритания и в Испания. Повечето от половината трудоспособно население на Бръщен работи в селското стопанство във Великобритания.

Англичанинът Тим Чеймбърс е работодател на 350 души от Бръщен, споделя секретарят на кметството в селото Златко Пелтеков:

„Жителите на селото са 960 човека, а има гурбетчии около 360-370 човека. Повечето са в „Бръщенската ферма“ близо до Лондон, графство Кент“.

Почти всички сезонни работници са извадили международни паспорти. Хората се притесняват заради Брекзит, който може да ги свари без документи за самоличност, и смятат, че личните карти няма да са достатъчни. Повечето от тях искат да се върнат в България, но не в селото. Инвестират в апартаменти в големите градове, където има работа.

Повече по темата чуйте в репортажа в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна