Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонец поставя “Братя Карамазови“ на сцената на Народния театър

| обновено на 15.04.19 в 14:47
Сцена от постановката “Братя Карамазови“.
Снимка: Стефан Н. Щерев

Един от най-мащабните проекти на Народния театър „Иван Вазов“ през този сезон ще има премиера утре вечер. Тя е дълго чакана от публиката, защото вече беше отложена веднъж. Става дума за „Братя Карамазови“. Репетициите продължиха няколко месеца, а режисьор на постановката е македонецът Деян Пройковски.

В Народния театър спектакли по текстове на Достоевски са поставяни многократно – за първи път през 1925 година излиза „Идиот“, следват „Вярващи жени“ (по сцена от романа „Братя Карамазови“) две години по-късно, „Престъпление и наказание“ през 1931 г., „Сънят на вуйчо“ през 1966 г. и последно през 2012 г. отново „Идиот“, режисиран от Десислава Шпатова.

„Братя Карамазови“, който ще се играе утре вечер на голямата сцена, е първият спектакъл от поредицата проекти, които се реализират в рамките на Асоциацията на Балканските национални театри, създадена по инициатива на Народния театър преди година. Затова не е случайно, че Деян Пройковски от Северна Македония режисира текста на Достоевски. Самият той е завършил НАТФИЗ и казва, че актьорите, с които сега е избрал да работи, ги познава от студентските години.

Преди „Братя Карамазови“ Пройковски е работил в Сплит, а още по-преди е поставил „Ромео и Жулиета“ в Истанбул, като представлението печели големи награди.

Владимир Пенев, Деян Донков, Валери Йорданов, Анна Пападопулу и Радина Кърджилова са само част от звездния екип на „Братя Карамазови“. Драматург на постановката е Светлана Панчева, която казва, че „драматизацията се опитва да следи текста в романа и съответно езика и репликите на Достоевски“. Разбира се, 720 страници няма как да бъдат побрани в една театрална постановка, но големи авторски отклонения от текста липсват.

Освен режисьор Деян Пройковски е и автор на сценичния вариант и преводач на текста. Музиката е на известния композитор Горан Трайкоски, а сценографията – на Валентин Светозарев. И двамата от Северна Македония.

Репортаж за постановката „Братя Карамазови“ можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени