Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца подаряват „Мечтаната дреха“ за бала на младежи в неравностойно положение

Eдна малка идея, родила се неотдавна, вече се превърна в голяма традиция за поколения напред. В началото на учебната 2016/17 година група ученици от 11 „а“ клас от Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“ решават да започнат кампания, в която да вложат уменията, придобити по време на обучението си, но като ги съчетаят със социална кауза, насочена към абитуриенти. Техните учители организират 23-ма ученици и им предлагат да изработят и дарят дизайнерски облекла по индивидуален проект, за да направят незабравима и уникална вечерта на абитуриенти в неравностойно положение.

Три години по-късно каузата обхваща ученици от всички класове. Днес Александра Чакърова и Ралица Георгиева, които завършват преди 3 години, продължават да помагат с напътствия, а дванайсетокласничката София Панайотова се грижи за координацията на процесите. Помощта сплотява и дори сприятелява. Деца от различни социални прослойки се преоткриват и дори създават трайни взаимоотношения. 

Да сбъднеш нечия мечта е благородство, което се помни за цял живот. Да дадеш на някой друг, когато мечтаеш за същото е жест, достоен за уважение.  Децата от Професионалната гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“ в София помагат на деца в неравностойно положение вече трета година. Шият рокли за бала. Ръцете им сътворяват красота. Красота, която дарява щастие.

Да поискаш помощ не е срамно. Напротив това показва, че си достатъчно зрял, за да осъзнаеш, че доброто, за да дойде, първо трябва да бъде потърсено. Децата от Професионалната гимназия по облекло откликват веднага на поисканата подкрепа, защото за тях да си полза на другия вече е естествен процес, а не грандиозно събитие.

Често сме скептични към мечтите на другите. Подхождаме към тях с недоверие, понякога с присмех. С пренебрежение по своя път към доброто се срещат и нашите герои днес. Това обаче не ги отказва. Напротив, мотивира ги още по-силно. Почти цялата гимназия участва в инициативата. Никол Петрова и Стефания Мангърова са едва 8-и клас, а вече активно помагат за осъществяване на доброто.

На 9 май в музея „Земята и хората“ ще се проведе заключителното ревю на децата. В него със свои модели  ще се включат известни модни дизайнери, бивши и настоящи ученици на Професионалната гимназия по облекло и студенти от Националната художествена академия. Събраните средства ще се използват за осигуряване на обучителни курсове за младежи в неравностойно положение.

Това е мъдростта на децата. Те ни доказват, че когато не сме обременени от предразсъдъци чудесата са възможни...

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна