Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Джани Букикио стана Почетен доктор на ВТУ

Председателят на Европейската комисия за демокрация чрез право Джани Букикио беше удостоен със званието „Почетен доктор на Великотърновския университет“. Той получи отличието за дългогодишния си принос за развитието на демократичния процес в България и на конституционния диалог. 

Като дългогодишен председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа, Джани Букикио винаги е подкрепял демократичния процес в България чрез даването на доклади и становища по всички ревизии на Конституцията, както и по законодателните инициативи за реформиране на съдебната ни система, се посочва в решението на Академичния съвет за присъждане на званието „Доктор хонорис кауза на Великотърновския университет“. 

На тържествената церемония Джани Букикио открои значението на комисията, създадена преди 30 години при реформирането на страните от Източна Европа:

"Венецианската комисия се превърна във важен съветник при изготвянето на конституционни и параконституционни текстове".

Тази вечер Джани Букикио ще бъде гост на тържественото заседание на Конституционния съд по повод 140 години от приемането на Търновската конституция.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от