Eмисия новини
от 09.00 часа

Коя всъщност е „желязната жена“?

БНР Новини

Желязната жена, устояла на всички превратности на съдбата и създала около себе си един измислен ореол на аристократка, роднина на Пушкин, всъщност е рускинята Мария Игнатиевна Закревска – Бенкендорф, наричана от всички Мура. С нейната истинска биография  в книгата си „Желязната жена“ се заема руската писателка Нина Берберова.

След Октомврийската революция Мария Закревска емигрира в Париж, общувала с легенди от руския литературен живот като Ана Ахматова, Владимир Набоков, Борис Пастернак, Марина Цветаева и други известни личности. 

В биографията й се проследяват връзките й с руския писател Максим Горки, британския дипломат и мемоарист Робърт Локхарт и английския фантаст Хърбърт Уелс. Но по-важното е, че двете главни героини в книгата на Берберова са, както самата тя казва, обстановката и епохата. Още за това, коя е „червената Мата Хари“ чуйте във файла.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от