Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 км от сърцето на Ерусалим достъпни за хора в инвалидни колички

Снимка: www.pravoslavieto.com

Най-добрият подарък за поклонниците, които ще дойдат в Ерусалим за Великден, направиха от кметството на града. 4 километра от уличките, и то тези, които стигат до основните обекти на трите монотеистки религии, вече могат да бъдат достигнати от хора в инвалидни колички и от майки,бутащи детски колички. Програмата за достъпност на стария град от хора в неравностойно положение продължава да се разширява и за други нуждаещи се.

Като всеки запазен стар град по света и Ерусалим страдаше от лоша канализация, проблеми в електроснабдяването и други битови проблеми. През 2007 г. бяха отпуснати пари за цялостна подмяна на инфраструктурата. Решихме, че успоредно с решаването на другите проблеми е дошло време да подобрим възможностите за тези, които се движат с инвалидни колички, за майките, а също и за търговците, които зареждат дюкянчета си с ръчни колички. И набирането на финансиране, и планирането не бяха лесни. Има много изисквания да не се наруши облика на стария град, при подмяната на инфраструктурата да не се пречи на туризма, който е основният поминък на около 40 000 души, а имаше и политически проблеми, спорадични вълни от размирици или тероризъм, които също много ни забавиха. Всяка година добавяхме още един маршрут, още няколко улички. Сега с инвалидна количка може да се обиколи почти безпрепятствено 60 процента от стария град. През втория етап ще помогнем на слепите или трудно виждащите хора. Имаме нестандартни технологически решения,най-подходяща за стария град” разказа Ави Рамот- отговорник за възможностите за мобилност в историческата част на Ерусалим.

За пръв път поклонници на инвалидни колички може да се движат по тесните криви улички на Ерусалим. Това е резултат от 10-годишна съвместна работа на 4 министерства. Освен скосените стъпала и специалните наклони по 4 км улици из стария град, всеки желаещ може да чуе инструкциите чрез специална компютърна апликация, която прикачват на мобилния му телефон във всеки туристически информационен център. Напътствията са на 8 езика. Така може безпрепятствено да се стигне до Божи Гроб, Стената наплача и джамията Ал Акса. За сажалание поради автономния статут на всяко от тези места, нашите пътеки могат да доведат всеки поклонник до входа на храмовете. Предлагаме му и телефон, с който да предупреди, че е със специални нужди и на място да му помогнат. Напримар на Божи гроб има специална платформа, за да се влезе с инвалидна количка до централната зала, но още се търси решение как да се направи конструкция, че да може да се достигне до Голгота, който е няколко етажа под пода на централната зала. Постарали сме се не просто да напътстваме туристите в неравностойно положение, майките с детски колички, но и хора които трудно се движат, макар че вървят сами. Освен информация за направлението на движение нашата апликация е като гид и им дава информация за забележителностите, край които пътят минава” каза Гура Бергер – говорител на организацията за развитие на Източен Ерусалим.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени