Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера в Народния театър „Иван Вазов"

Режисьорът Деян Пройковски: "Братя Карамазови" е пътуване в дълбочината на нашите сърца

4
Снимка: Народен театър „Иван Вазов“

В 19 часа на голямата сцена в Народния театър „Иван Вазов“ е премиерата на спектакъла „Братя Карамазови“ от Достоевски. Това е първият реализиран проект на Асоциацията на Балканските национални театри, създадена по идея на директора на Народния театър Мариус Донкин. 

Постановката е на известния македонски режисьор Деян Пройковски, който е и автор на сценичния вариант и преводач на текста. 

"Още от самото начало, когато решихме да работим по „Братя Карамазови“, си говорихме, че искаме да направим представление за човека днес, за това в какво вярва, за въпросите, свързани с Бога и вечния живот. Самото представление е едно дълго пътуване в търсене на отговор на това, което ни вълнува като хора. Казват, че за да намери истинските отговори, човек не трябва да пътува физически, а да се научи как да пътува в своето сърце. Те се намират в неговата дълбочина. Затова и ако трябва да кажа в едно изречение какво са нашите „Братя Карамазови“ – това е пътуване в дълбочината на нашите сърца", казва Деян Пройковски.

Актьорският състав включва едни от най-добрите български актьори – Владимир Пенев, Деян Донков, Велислав Павлов, Димитър Николов, Валери Йорданов, Йордан Биков, Йосиф Шамли, Ана Пападопулу, Александра Василева, Жорета Николова, Радина Кърджилова и други.

"Успяхме да направим представление, което говори на съвременен сценичен език. Един много силен и мащабно визуален спектакъл с впечатляващо актьорско присъствие", допълва още режисьорът. 

Сценограф на „Братя Карамазови“ е Валентин Светозарев, получил най-високото отличие за култура на Санкт Петербург за създаването на музейната част в къщата-музей на Достоевски – там, където руският класик пише „Братя Карамазови“. 

Автор на музиката в спектакъла е македонският композитор Горан Трайкоски, написал музиката и към номинирания за „Оскар“ филм на Милчо Манчевски „Преди дъжда“. 

Билети за премиерното представление на „Братя Карамазови“ вече няма. Следващите възможности да гледате спектакъла са 11 и 17 май и 9 и 22 юни.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна