Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компанията за луксозни стоки LVMH ще дари 200 млн. евро за възстановяване на катедралата "Нотр Дам"

Компанията за луксозни стоки LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton и нейният изпълнителен директор милиардера Бернар Арно обявиха във вторник, че ще дарят 200 млн. евро за ремонта на катедралата "Нотр Дам" след вчерашния катастрофален пожар в 850-годишната парижка църква.

"Семейството на Арно и групата LVMH биха искали да покажат своята солидарност по това време на национална трагедия и се обединяват, за да помогнат за възстановяването на тази изключителна катедрала, която е символ на Франция, на нейното наследство и на френското единство", се посочва в изявление на водещия производител на луксозни стоки.

Емблематичната катедрала беше силно повредена, след като се запали в понеделник вечерта, но пожарникарите успяха да задържат огъня след няколко часа и да спасят църквата от пълно разрушаване.

По-рано днес Франсоа Пино, главен изпълнителен директор на друга луксозна марка Kering, обеща да дари 100 млн. евро за възстановяването на "Нотр Дам".

Петролният гигант Total също се включи в събирането на средства за реставрацията на "Нотр Дам", като изпълнителният директор на компанията Патрик Пуйен заяви, че тя ще дари 100 млн. евро.

Междувременно строителната компания "Винчи" (Vinci) призова всички френски строителни фирми да обединят усилията си, за да възстановят катедралата "Нотр Дам".

Fondation du Patrimoine (френска фондация за историческото наследство) би могла да поведе усилията, за да се започне работа и да се възстанови катедралата възможно най-бързо след опустошителния пожар в понеделник, заявиха от "Винчи".

"Частичното унищожаване на "Нотр Дам" е абсолютна трагедия. Дървените греди от 13-ти век, задържащи покрива, никога няма да могат да бъдат заменени", се казва в декларацията на строителната компания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна