Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корпорацията “Росатом“ е готова да окаже всякаква помощ за проекта “Белене“

Снимка: Ани Петрова, БНР

Независимо дали руската ядрена корпорация “Росатом“ ще бъде инвеститор или не в АЕЦ “Белене“, тя е готова да окаже всякаква помощ на България, за да бъде осъществен този проект.

Това каза първият зам.-генерален директор на руската компания Кирил Комаров в рамките на международния форум “Атомекспо“, който се провежда в руския курорт Сочи.

Ние дадохме твърди гаранции на българското правителство, че ако бъде взето сериозно решение за възстановяване на проекта “Белене“, ние задължително ще им помагаме като собственик на технологията. Каква помощ ще е нужно ние да окажем - българското правителство, бъдещият собственик, бъдещият инвеститор ще реши сам. Ние сме готови да бъдем във всякаква роля - от консултант до този, който ще отговаря за всички дейности до пускането на централата“.

Комаров допълни, че в момента никъде по света не може да се осъществи ядрен проект без участието на държавата. Той обясни, че необходимостта България да синхронизира цените на тока с европейските, е нов момент.

Инвеститорите вече ще имат повече увереност, тъй като ще могат да преценят, продавайки електроенергията от централата, дали ще могат да си върнат инвестициите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна