Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Български лешояд се оказа военнопленник в Йемен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въоръжена групировка, лоялна на йеменското правителство, което с помощта на Саудитска Арабия води война с шиитските бунтовници хуси, пленила български белоглав лешояд, разказва в свой репортаж Би Би Си.

Бойците забелязали, че птицата има джипиес тракер и решили, че лешоядът Нелсън е шпионин, който ще издаде военни тайни на хусите.

Всъщност проследяващото устройство имало съвсем невинни научни цели – да се види къде лети, както и да се проверява дали птицата е жива.

Нелсън е един от общо 14 лешояда, които са получили тракери в България, откъдето започнало пътешествието.

За негово щастие той имал приятели. В България организацията Фонд за дивата флора и фауна следяла маршрута на лешояда на юг през Саудитска Арабия. Но през ноември 2018 г. той бил изгубен след влизане в Йемен.

На тракера на Нелсън имало български телефонен номер и йеменци от град Таиз изпратили на него снимки на птицата преди залавянето ѝ от военните и „обвиненията в шпионаж“ от местния генерал Салем.

Мъж на име Хишам ал Хут отпътувал от столицата Сана до Таиз, където настоял пред Салем за освобождаването на Нелсън. В България активисти се обърнали към йеменското посолство. Призиви за помощ имало и във Франция, и в Ирландия.

В крайна сметка йеменците били убедени, че проследяващото устройство не е шпионско и Нелсън успял да замине за Сана. Там за него се полагат необходимите грижи, като се очаква до 6-8 седмици той да е укрепнал достатъчно, за да поеме дългия път към България.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от