Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците са резервирани към предложението армията да помага на полицията при извънредни ситуации

Ресорната комисия по отбрана не отхвърли предложенията, записани в Закона за отбраната и въоръжените сили, но само защото така щеше да отхвърли и други по-важни за армията предложения.
Снимка: Добромир Видев

Политиците са с резерви по текстовете армията да помага на полицията при извънредни ситуации. Ресорната комисия по отбрана не отхвърли предложенията, записани в Закона за отбраната и въоръжените сили, но само защото така щеше да отхвърли и други по-важни за армията предложения. 

Правителството предлага армията да помага на държавните органи при противодействие на други заплахи с особено висока степен на обществена опасност за населението. Това са доста правомощия на армията, каза редовният критик на военния министър депутатът от "Воля" Веселин Марешки.

Не за първи път депутите на ГЕРБ изразиха резерви срещу предложения на правителството. Депутатът на ГЕРБ Валентин Радев, който е бивш вътрешен министър, видя доста общи формулировки. И евентуално вето на президента: "Сигурен съм, че ще получим сериозни критики срещу това, че правим полицейска държава, и какво ли не".

"Военните изпълняват заповеди, но ние сме парламентарна република", заяви Джихан Ибрямов от ДПС и предложи оттегляне на текстовете. 

Присъствието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов в комисията не беше достатъчно, за да могат текстовете да бъдат защитени. Каракачанов предупреди, че и към момента полицията има нужда от помощ и даде пример със ситуация, когато в Черно море е трябвало да се търсят пакети хероин. И се оплака, че прокуратурата го е викала заради това, че командоси участват при залавянето на мъжа от Пещера, който уби жена си през 2017-а. 

От тук нататък вариантите са два. Текстовете да бъдат прецизирани до второто четене в комисията. Или ако не се стигне до консенсус, те да отпаднат при второто четене. С приетите промени депутатите подкрепиха създаването на Съвместно командване на специалните операции, както и предложението военните да имат право на безплатна храна и ободряващи напитки, или левовата им равностойност, при занятия, учения, тренировки и лагери. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна