Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Депутатите приеха единодушно правилата за пенсиите

Хасан Адемов: На практика никой няма да бъде ощетен

| обновено на 19.04.19 в 10:28
Снимка: Ивайло Михайлов

Бъдещите пенсионери ще имат възможност до 1 януари 2023 година да включват в изчисляването на пенсията си дохода за трите най-благоприятни за тях години преди 1997 година. Това реши окончателно Народното събрание с гласуваните промени в Кодекса за социално осигуряване.

Националният осигурителен институт ще подпомага лицата при изчисляване на по-благоприятния размер на пенсията.

Парламентът единодушно гласува четиригодишен гратисен период, в който бъдещите пенсионери ще избират по старата или по новата методика да бъде изчисляван индивидуалният коефициент за отпускане на пенсиите им.

С това се отменя ограничението за начина на изчисление на пенсията, при който влизаха единствено годините след 2000 година. Промените в Кодекса за социално осигуряване предвиждат, когато дадено лице подаде заявление за отпускане на пенсия от 1 януари 2019 година, да може да избере размерът на пенсията му да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по стария ред, тоест, с включване на дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 година и на целия доход от 1 януари 1997 до пенсионирането му.

За онези, които след 1 януари 2019 година вече са подали заявление за отпускане на пенсия, се предвижда шестмесечен срок от влизането в сила на този закон, в който те да могат да упражнят еднократно правото си на избор, като в тези случаи пенсията ще се отпуска в новия размер от същата начална дата.

Заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова ГЕРБ обясни, че едновременно с това служителите на Националния осигурителен институт ще изчислят и размера на пенсията по новата методика:

"Двата размера ще бъдат съпоставени и служебно ще бъде определен по-благоприятният".

Председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов от ДПС отбеляза, че с новите изменения на практика никой няма да бъде ощетен:

"Всички български граждани, на които им предстои да бъдат пенсионирани през тази и през следващите години, трябва да бъдат спокойни, че няма да им се намали размера на пенсията".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени