Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Холандски експерт: Поколенията трябва да работят заедно, за да има сигурност в интернет

Снимка: Добромир Видев, БНР

Поколенията трябва да работят заедно, за да има сигурност в интернет. Това заяви за БНР Ерик Ян Кудак, холандски специалист в областта на киберсигурността. Според него и родителите трябва да бъдат обучени в тази насока.

„Няма модул за родители, които да обучават децата си за работа в интернет. Направихме проучване онлайн през 2017 година, в което включихме и деца. Оказа се, че 70% от холандските деца са сигурни, че знаят какво правят“.

Деница Друмева, управител на Фондация „Хестия“, отчете проучване, според което децата са грамотни и са наясно за рисковете в интернет. То обаче показва, че голям процент от децата не си сменят паролите, както и не използват настройките за поверителност в социалните мрежи.

Георги Апостолов от инициативата „Безопасен интернет“ споделя, че организацията му е предложила методика за ученици от 1-ви до 4-ти клас – как учителите да използват наличното съдържание, за да направят по-силни дигиталните умения на хлапетата. Според него това се получава.

Учителят Юлиян Топалов казва, че колегите му имат нужда от повече свобода, за да може да бъде достъпно и преподаването на сложната иначе тема за интернет сигурността.  

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от