Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Христов: В България наистина има автокрация

Иво Христов
Снимка: Ани Петрова

В България наистина има автокрация, заяви пред БНР кандидатът за евродепутат от листата на БСП Иво Христов. По думите му премиерът Бойко Борисов решава еднолично какво трябва да се случи с държавния бюджет.

Христов отговори на вчерашните думи на премиера, когато обясни, че е иронизирал Христов с термина „пълзяща диктатура“:

„Опасявам се, че оплетен в понятията, които му подхвърлят неговите съветници, в опита ди са иронизира, премиерът се озова като пиле в кълчища и хич не е ясно какво точно иска да каже“.

Христов разкритикува премиера Бойко Борисов и за думите, че от БСП разчитат на „късата памет и ниското образование“ на избирателите си:

„Това от висотата на своя образователен и интелектуален стандарт ли го обявява? Това е твърде високомерно изказване. Аз намирам, че и академик би трябвало да говори по-смирено, когато става въпрос за целокупния български народ. Той самият разчита на късата памет, тъй като, когато променяш мнението си няколко пъти в рамките на един ден, тук наистина трябва да разчиташ на много късопаметни избиратели, за да не бъдеш санкциониран“, каза още той в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Иво Христов обяви, че остава лоялен към президента Румен Радев и решението да се кандидатира за депутат в Европейския парламент и да напусне поста съветник на държавния глава е лично.

Нямаме надежда за особено диалогична и цивилизована (предизборна – бел. ред.) кампания, каза още той и допълни:

„Все още живеем някакво подобие на демокрация. Качеството на свободата на словото определя и качеството на демокрацията и нашата се оказва африканска“, каза Христов в коментар към класацията на „Репортери без граници“, поставяща България на 111 място по отношение на свободата на словото.

„Опозиционният тон не е тон на конфронтация априори, това е естествено призвание на всяка опозиция - да контролира властта. Когато БСП констатира провала на властта, едва ли бърка. Знаете, че властта беше застигната от серия от скандали“, каза той.

Внушава се, че това е някаква порочна връзка между президент и политическа сила, коментира Христов въпроса за връзката между президентството и БСП и допълни:

„Това е опит на властта да опише ценностното противопоставяне с президента като партийно мотивирано“.

Цялото интервю с Иво Христов може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна