Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водеща тема за чуждестранните издания е вторият тур на президентските избори в Украйна. Комедиен актьор, който играе ролята на президент в телевизионен сериал, превърна изкуството в реалност, пише вестник "Дейли телеграф" в коментар за победата на Зеленски.

Украйна почти със сигурност навлиза в нова политическа епоха, но не е много ясно каква ще бъде тя, отбелязва британският "Индипендънт". Володимир Зеленски ще застане начело на една страна, изправена пред много предизвикателства, сред които трудностите в икономиката и продължаващата война с проруските сепаратисти в Източна Украйна, пише "Гардиън". Украинските избиратели показаха, че са по-заинтересувани от вътрешни заплахи като корупцията и бедността, игнорирайки предупреждението на Петро Порошенко, че гласуването за един комедиен актьор може да доведе до болезнени последици, пише вестник "Ню Йорк таймс".  

Водеща тема на вестниците в Северна Македония е първият кръг президентски избори в страната. Според резултатите основни съперници на втория кръг ще бъдат Стево Пендаровски, подкрепян от управляващите и кандидатът на опозиционната ВМРО-ДМПНЕ Гордана Силяновска.

Изборният ден премина в добра, мирна атмосфера, отбелязва вестник "Слободен печат". Във втория кръг ще постигнем още една европейска ценност - европейски президент, заяви лидерът на Социалдемократическия съюз и премиер на Северна Македония Зоран Заев, пише "Независен весник".

Същевременно лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви победа на Гордана Силяновска-Давкова в първия кръг на президентските избори, допълва изданието.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени