Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Във ВМА спасиха крака на пациент чрез 3D имплант

Скъсяването на крака на пациента е компенсирано чрез поставянето на имплант от последно поколение
Снимка: Предоставена от ВМА

Ортопеди от ВМА спасиха крака на 30-годишен пациент с Бехтерев след уникална за България 3D операция. Младият мъж вече е изписан след 4-часовата интервенция, извършена от проф. д-р Неделчо Цачев, който ръководи Катедрата по ортопедия и травматология и екипа му. Скъсяването на крака на пациента е компенсирано чрез поставянето на имплант от последно поколение.

Над 4 месеца е продължила подготовката на екипа за първата подобна операция у нас, разкри проф. Цачев. Заради болестта на Бехтерeв, която е хронично артрозно заболяване, пациентът е „отключил” рядкото заболяване ацетабуларен тунелен синдром. При него заради увреждането на костта бедрената глава и шийка буквално навлизат в таза, обясни ортопедът:

„Кракът се скъсява с няколко сантиметра, движенията силно се ограничават и са много болезнени”.

Уврежданията поради болестта не позволяват на пациента да се постави класически имплант. „Освен това, ако използваме т. нар. "циментна става", тя предполага ревизиране след средно 10 години, което не е приемливо при толкова млад пациент”, обяснява професорът. Затова се свързва с колегата си д-р Владислав Райков – ортопед с тясна специалност по 3D предоперативно планиране, защитил докторантура в Швейцария.

„Благодарение на резултатите от скенер той изработи компютърен модел на костта, който да ни позволи да преценим как най-точно да разположим импланта, за да е успешна реконструкцията”, разказва проф. Цачев.

Виртуалната операция е осъществена успешно на практика от ортопедите на ВМА.

„За 4 часа успяхме да запълним „издълбаното” дъно на ацетабулума с кост на пациента, да позиционираме ставата добре и да компенсираме скъсяването на крака”, разкрива подробности от интервенцията травматологът.

„За първи път у нас правим реконструкция с компютърен модел, в чужбина имат опит и досега пациентите трябваше да пътуват за скъпо лечение там. Напредваме бавно, но сигурно – това е хубавото”, оптимист е проф. Цачев.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.