Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Знаем ли кой е човекът“ – още един дебат от поредицата екзистенциални въпроси, поставяни от Френския институт в София

БНР Новини
Доц. Васил Видински, Нина Цанева и проф. Жан-Мишел Бение в студиото на „Нашият ден“
Снимка: Василена Мирчева

Как променят живота ни и начина ни на мислене и изразяване цифровите технологии и цифровата трансформация, които нахлуват във всяка област? Дали новите технологии вече са заплаха за езика? Какво би се случило, ако техническите средства успеят да изместят най-същностната ни отлика от животните и роботите - речта ни, алгоритмизирайки нейните „несъвършенства“?

Това бяха част от темите, с които в студиото на „Нашият ден“ провокирахме двама ерудирани и изключително интересни събеседници – проф. Жан-Мишел Бение от Сорбоната, създател на магистърската програма „Издателски съвет и управление на цифровите знания“ и доц. Васил Видински от катедра „История на философията“ на Софийския университет. Поводът – вторият дебат от поредицата дискусии „Изкуственият интелект: към нов човешки ред“, организирана от Френския институт в София.

Какви провокации за нашата човешка същност създава необходимостта да поемем и осмислим глобалния информационен поток и новият начин, по който опосредствано общуваме със себеподобните си? Как се променя нашата човешка същност във времето на атакуващата ни отвсякъде информация и на огромните дейта центрове?

Повече за въпросите, които поставя дебатът, организиран от Френския институт, както и за отговорите на проф. Жан-Мишел Бение и на доц. Васил Видински, можете да научите в прикачения файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна