Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Кошлуков временно ще ръководи БНТ

София Владимирова ще бъде председател на СЕМ още една година

| обновено на 24.04.19 в 15:02
Емил Кошлуков
Снимка: БГНЕС

Емил Кошлуков временно ще изпълнява длъжността генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ), след като Съветът за електронни медии (СЕМ) единодушно гласува оставката на досегашния шеф на националната медия Константин Каменаров. До оттеглянето на Каменаров се стигна, след като Софийският градски съд потвърди условната му присъда за шофиране след употреба на алкохол.

Досега Кошлуков беше програмен директор на БНТ. Той беше и единственият кандидат за поста и.д. генерален директор на обществената телевизия, който по закон отговаря на изискванията за тази длъжност и който даде съгласието си да бъде номиниран от СЕМ за поста. Той беше избран с три гласа "за", един "против" и един "въздържал се".

Емил Кошлуков ще бъде на поста три месеца, през които трябва да се проведе конкурс за нов генерален директор на телевизията.

Иво Атанасов, член на СЕМ:

"Той получи само три гласа "за". Ако имаше фигура, която наистина да бъде подкрепена от петимата, това би дало една стабилност на Националната телевизия във времето на предизборната кампания".

София Владимирова, която беше преизбрана за председател на СЕМ за още една година, подчерта, че най-важно е спокойствието в БНТ: 

"В деликатния момент, в който, за съжаление, се наложи - при тези форсмажорни обстоятелства, да взимаме такива решения, разбирам хората, с които говорих. Разбирам и тяхното желание да не се споменават имената им. Някои от мотивите бяха лични, други бяха, че телевизията наистина е в много тежък момент. Предстои само след два дни да започне предизборната кампания, предстои посещението на папата в България".

Асоциацията на европейските журналисти протестира остро срещу решението на СEM да назначи Емил Кошлуков за временно изпълняващ длъжността. 

"В цял свят се гледа с подозрение на прескачането от политиката в журналистиката и е абсолютно несъвместимо със статута на БНТ като обществена телевизия да бъде управлявана, макар и временно, от човек с биографията на г-н Кошлуков“, се казва в позицията, разпространена от Асоциацията. И още, че този избор представлява "сериозна опасност за безпристрастността на медията по време на отразяването на предстоящите европейски избори".

Оставка пред СЕМ подаде и Валери Запрянов, член на УС на БНТ. Тя също беше приета от членовете на медийния регулатор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна