Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 9-и май комисията по концесионирането на летище София проверява заявленията на петимата кандидати

Летище София
Снимка: Ани Петрова

До 9-и май комисията по концесионирането на летище София трябва да провери различни аспекти от заявленията за участие на петимата кандидати и наличието на предпоставки за изключването на участници от процедурата. Това заяви министърът на транспорта Росен Желязков пред парламентарната транспортна комисия. Той уточни, че избран кандидат ще има след не по-малко от месец след отварянето на офертите.

Комисията разполага с 15 работни дни, за да направи проверка за съответствие, като всяко заявление от участника е не по-малко от 500 страници, каза министър Росен Желязков. И на петимата кандидати в процедурата са изпратени уведомления за уточнения, свързани с правоспособност и легитимация, които трябва да бъдат предоставени в рамките на срока до отварянето на офертите. Ето и минималната сума, която се очаква от участник в процедурата:

"Има първоначално плащане, което е независимо от всичко друго. От участник, който бъде определен за концесионер, трябва  да плати, за да влезе договорът в сила 550 милиона без ДДС към държавата".

Предметна оценка, която е основният елемент на класиране, ще бъдат годишните концесионни възнаграждения, каза Росен Желязков:

"Които не могат да бъдат по-малко от 15 милиона без ДДС на година или сумата, която е по-голяма, до другия репер, е десет процента от всички приходи от дейността на летището, като предмет на преценяване за развитието на летището ще бъдат и инвестициите, които следва да бъдат направени. Те не могат да бъдат по-малко от 600 милиона, като до 10-ата година трябва да има изграден нов терминал, както и нова писта, което ще бъде част от преценката на направените предложения".

Офертите ще бъдат отворени в открита процедура на комисията на девети май.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени