Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СОС ще обжалва решението на съда, че назначението на временен кмет на „Младост“ е незаконно

Карлос Контрера
Снимка: БГНЕС

Столичният Административен съд обяви назначението на архитект Румен Русев за временен кмет на район „Младост“ в София за незаконно. Решението ще бъде обжалвано, а Русев остава кмет до окончателното произнасяне на Върховния съд, обясни пред БНР общинският съветник и председател на групата „Патриоти за София“ Карлос Контрера.

„Съдът твърди, че има пропуски в процедурата. Отменя решението на Столичния общински съвет, защото не са разгледани всички факти. Аз твърдя, че са разгледани и административната процедура е спазена, защото имаше изобилни писмени доказателства“, каза той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Каква преценка е правена на тези доказателства е съвсем друга тема. В самото съдебно решение се съдържа едно вътрешно противоречие - на втора или трета страница от мотивите се казва, че не са налице съществени пропуски. В изложението на мотивите обаче изведнъж вече се появяват някакви съществени пропуски по реда на общото правило на Административно-процесуалния кодекс. Съдът е изпаднал в някаква форма на противоречие, защото твърди не, че решението на Общинския съвет е взето с някакъв тежък порок, а не е разгледан някакъв документ“, добави Контрера.

Той припомни, че решението на общинския съвет за определяне на временен кмет на район „Младост“ е взето след заседание на правен съвет, в който са участвали експерти и университетски преподаватели.

„За мен съдът е допуснал грешка, разглеждайки решението на Общинския съвет като индивидуален административен акт“, каза Контрера.

Според него назначеният от задържаната кметица на района Десислава Иванчева Петър Кърджилов „няма качества да бъде районен кмет“.

„Архитект Русев в момента върши задълженията, които произтичат от закона и мисля, че долу-горе в район „Младост“ нещата се нормализираха“, каза Контрера.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна