Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследователи не са категорични за автентичността на Голгота и Божи гроб

Разпятието на Исус Христос на Голгота (тематичен парк на „Светата земя” в Буенос Айрес).
Снимка: AFP/ БГНЕС

Хиляди православни християни ще отбележат утре Разпети петък в стария град в Йерусалим. С кръстове в ръце вярващите ще изминат пътя на Исус до лобното място Голгота, известен като Via dolorosa - от латински „Пътят на страданието“.

В Новия завет мястото Голгота е описано като хълм извън Йерусалим, край който е имало еврейски гробища, а от другата страна – парк. Дори и миниатюрният от два квадратни километра сегашен град на Йерусалим обаче е значително по-обширен от еврейската столица по време на втория храм. Светият град многократно е бил разрушаван до основи, а най-сериозно го е сринал римският император Адриан, който заповядал да не остане камък върху камък и дори да изорат земята под града. На негово място построил римски средищен център с различен градоустройствен план. Липсват каквито и да било планове на Йерусалим по времето на стария храм от 515 г. пр. н.е. до 70-а година.

Мястото на сегашната катедрала на Божи гроб е посочено от майката на император Константин през четвърти век, без археологически разкопки, споделят изследователи.

През 1882 –ра година, стоейки в Стария град, ген. Чарлз Дж. Гордън забелязал, че едно от възвишенията край града прилича на череп, а две пещери в него наподобявали дупки за очи.  На този хълм, наречен от местните Голгота,  бил построен храм, а при копането на основите станало ясно, че там е имало еврейско гробище.

Археолози обаче твърдят, че римляните са извършвали екзекуциите на Елеонския хълм. В близост до него има гробища от еврейски тип.

Според романа „Майсторът и Маргарита“, мястото на Голгота трябва да се търси на 2.5 римски версти западно от подножието на еврейския храм.  Ако мястото бъде потърсено с карта, се оказва плато на, където е имало римски легион. Не е изключено и там да е било мястото за екзекуция. Сега там е най-модерната гара на Ерусалим.

Археолози са открили и семейна гробница в новостроящ се квартал в покрайнините на сегашния Йерусалим - пещера с урни, указващи името на погребания и на неговите баща и майка. Срещат се популярни имена като Исус, Йосиф, Мария, Мария от Магдала…


Кореспондентите на Националното радио в Израел Феня и Искра Декало опитаха да документират четири от версиите за това къде точно е била автентичната Голгота и къде е Божи гроб. Целият репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна