Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът Брент поскъпна над 75 долара след принудително ограничаване на руския износ

В четвъртък петролните фючърси на петрола Брент поскъпнаха над 75 долара за барел за пръв път от края на октомври 2018-а година, тъй като притеснения за качеството на важната енергийна суровина принуди Русия да преустанови част от своя износ.

По-рано през деня стана ясно, че водещи купувачи на руски петрол в лицето на Полша и Германия са спрели вноса на руски суров петрол по магистрален тръбопровод "Дружба", позовавайки се на лошо качество.

Самият петролопровод "Дружба" може да доставя до 1 милион барела на ден или около един процент от търсенето на суров петрол в световен мащаб. Според руски източници на Ройтерс обаче, монополистът "Транснефт" е бил принуден да преустанови временно доставките на около 700 хил. барела дневно за Европа след проблем с качеството на подаваната суровина през петролопровода "Дружба".

Новината допринесе за ново поскъпване на черното злато, като фючърсите на петрола Брент с доставка през юни се повишиха за кратко до нов 6-месечен връх около 75,60 долара за барел, преди да последва известна стабилизация на цената около 75,20 долара за барела, което представлява повишение в рамките на деня с около 0,8%. Това е първото нарастване на фючърсите Брент над нивото от 75 долара за барел от 31-ви октомври 2018-а година насам.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни поскъпват по-предпазливо с 0,35% обратно над 66 долара за барел. По време на вчерашната търговия те отстъпиха от тазгодишния връх около 66,45 долара за барел, достигнат на 23-ти април, към 65,50 долара за барел, като реакция на данни на енергийната информационна администрация на САЩ за ръст с цели 5,5 млн. барела на складовите запаси на американски суров петрол през седмицата до 19-ти април.

Подкрепа за поскъпването на черното злато продължава да оказва решението на САЩ от началото на седмицата за затягане на санкциите върху иранския петролен износ от 2-ри май.

Решението идва в момент, когато остават в сила и американските санкции спрямо държавната петролна компания на Венецуела и когато страните-производителки във формата "ОПЕК +" продължават да изпълняват поетият от тях ангажимент за съкращаване на добивите с общо 1,2 млн. барела на ден.

"Въпреки че беше съобщено, че САЩ, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ще успеят да запълнят празнотата, оставена от недостига на ирански петрол, има сериозни съмнения относно това как и кога ще бъде постигнато това. И когато вземете под внимание факта, че двама от тези тримата производители в момента активно се опитват да ограничат собственото си производството, за да ребалансират пазара и да вдигнат цените, трябва да поставите под въпрос мотивацията те да отворят петролните кранове", заяви Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор в компанията Oanda.

Възходящото ценово движение остава в сила, въпреки спекулации, че по-строгите санкции на САЩ срещу Иран и Венецуела могат да доведат до край на споразумението за намаляване на производството във формата "ОПЕК +", но на този етап няма каквито и да било сигнали за подобно нещо.

Според Крейг Ерлам петролът Брент може да се окаже изправен в скоро време пред важен тест на нивата около $ 76-78 за барел, а американският лек суров петрол - на областта около $ 67-69 долара. "Ако тези нива поддадат, това може да представлява много силен възходящ сигнал за цените на петрола, а доскорошните движения предполагат, че има потенциал за това", допълни пазарният анализатор.

Графика на петрола Брент

Снимка

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!