Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Dark Web – тъмната част на мрежата

Снимка: БГНЕС

Интернет – място за забавление, за работа, но и за престъпления. Dark Web е тъмната част на мрежата.

„Dark Web е паралелна с интернет. Достъпът ѝ преминава през специален софтуер, място, в което има и добри неща, но и престъпна част. Там се влиза през специален софтуер и изглежда като всеки обикновен браузър. Първоначално е създадена в САЩ от местната агенция за защита, като целта е била обмяна на информация. Добрата страна е, че може да се споделя съдържание – анонимно, в условие на цензура. Много журналисти я използват“, обясни Николай Костов, програмист.

Но на тази платформа има и извратени филми, магазини за продажба на наркотици и на оръжия, има сайтове за садистични забавления, свърталище за нацисти, расисти.

Димитър Карагегов от Експертен клуб за икономика и политика обясни как работи Dark Web. Той подчерта, че сделките в това виртуално пространство са почти винаги непроследими. Но има и случаи, при които властите са стигали до авторите на определени страници.

Комисар Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП:

„Има специализирана структура в Европол, която се занимава с Dark Web. Преди месеци при операция на Интерпол успяхме да свалим интернет сайт, който предлагаше на живо сексуални гаври с деца. Сайтът, който се хостваше в България, предлагаше тази услуга, като действията се извършваха в Малайзия с деца, заключени в едно село. Никак не е безопасно за престъпниците да извършват дейността си в Dark Web“.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени