Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Великова: В съдебния ресор трябва да си много компетентен, не се оставям на рутината

Силвия Великова
Снимка: Иван Русланов

„Не съм си правила план за кариерата, не знам как се развива тя. Правя това, което на мен ми харесва, и то вече 20 години“. Това сподели в рубриката „От другата страна на радиото“ на предаването „Хоризонт за вас“ съдебният репортер Силвия Великова, която е и водещ на предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“.

„Не съм си поставяла цел, заради която да преценявам дали детето ще ми пречи. Това, че имам четири деца, съчетано с това, че водя сутрешния блок, ме превърна в човек, който си ляга рано и става рано сутрин. Нямам особено интензивен вечерен социален живот, с децата съм. Разнообразието ми идва през това, което правя в ефир, събитията, темите, за които се подготвям… Много често нямам време за четене на приказки, защото трябва да гледам новините. Работата като журналист ми отне от времето за децата ми“.

Силвия Великова е завършила българска филология, като в трети курс записва допълнителна специализация по радиожурналистика.

„Дойдох в славни за БНР и за „Хоризонт“ времена. Мира Нейнска ме посрещна като човек, който ми показа, че тук има смисъл да се пробва да останеш. Започнах като стажант в сутрешния блок. След това се явих на конкурс“, разказа още Великова.

„Много си харесвам работата. Дори понякога се чувствам крайно неудобно, когато трябва да казвам, че не искам да си я сменям. Никога не съм разбирала какво е рутина. Не ми се е налагало да разчитам на това, че зная всичко“.

„Съдебният ресор е страшна джунгла, трябва да си много компетентен, защото хората, които те слушат, професионално са на много високо ниво и е много лесно да звучиш като профан. Затова за всяко дело, на което ходя, за всеки случай, по който работя, аз и чета, не се оставям на рутината. Не се оставям на самодоволството, че аз толкова години работя и всичко знам. Не, не знам!“.

Силвия Великова подчерта и „невероятната привилегия да работи в много свободна медия като БНР“.

„Това е нещо, което хората в „Хоризонт“ са си извоювали сами. Когато се отчайвам, си давам сметка в каква ситуация съм аз и че мога да задам в ефир и най-неудобния въпрос, и да знам, че няма да ми се случи нищо“.

Интервюто със Силвия Великова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна