Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топлоизолация без рязане и пробиване - мисия възможна

Снимка: Светослав Цветанов

Една иновативна цялостна концепция за топлоизолация на сгради и съоръжения представи в "Неделното Радиокафе" по Радио София Ангел Чурешки. Системата МAKEiS оптимизира и дигитализира целия строителен процес за топлоизолиране, от производителя на суровини, през дистрибутор, производител, строител-монтажник, и инвеститор

Авторите на концепцията са вложили в разработката желанието си да облекчат работата на всички тези участници в процеса, като направена със смартфон снимка на сградата се изпраща в облачна платформа, в която автоматично снимката се превръща в технически чертеж и се извършват изчисленията за необходимите панели, които се изработват с точните размери, без след това да има нужда от изрязване, като се изготвя и схема за самото монтиране.

Важно предимство на новата технология е, че  при монтажа не се пробива стената на сградата или съоръжението, а времето за монтажни работи значително е съкратено. При вътрешно прилагане на изолацията може да се придаде 3D ефект, като по този начин тя се превръща в част от интериора.

Ангел ЧурешкиМного е важно, когато даваш на пазара една нова технология, тя да е удобна и да е лесна. Трудните задачи сме оставили на софтуера и електрониката, а в ръцете на човека остават само едни рутинни и лесни операции, подчерта Ангел Чурешки. Заедно с това крайната цена на продукта е съпоставима с поставянето на топлоизолация по конвенционалния начин.

Повече подробности за съвременното технологично решение - в интервюто на Лили Големинова с Ангел Чурешки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени