Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бойко Борисов предупреди, че 30 000 мигранти в Турция може да се насочат към България

Близо 130 каналджии са осъдени у нас за 2018 година, съобщи още премиерът

| обновено на 02.05.19 в 15:35
Кръгла маса на тема „Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България“.
Снимка: БГНЕС

Близо 130 каналджии са осъдени у нас за 2018 година, съобщи премиерът Бойко Борисов на конференция, посветена на охраната на българските граници. От МВР отчетоха, че в момента единствено гръцката граница е проблемна за страната ни.
"Границите на страната ни се охраняват на сто процента и в момента няма проблем с миграционият натиск", смята премиерът Бойко Борисов.

"България е приложила трите мерки, които гарантират на всяка една държава в ЕС сигурност на външните граници. Волята, политическата, на правителствата е да се справят с този проблем, споразумението в трети страни и споразумението с Турция работи изключително добре".

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че към момента миграционната обстановка е спокойна:

"Използваме в пълна степен възможностите на Европол и обмена на информация на двустранно ниво с отделни държави за незаконно превеждане на хора през границите, за подпомагане на незаконно пребиваване в страната на граждани на трети страни. През 2018 година са осъдени 133 лица, а през първите три месеца на тази година 30 лица".

България охранява добре външните граници на Европейския съюз – изтъкна премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че единственият проблем в момента за страната ни е гръцката граница, където няма заграждения, а самата граница е близо 800 километра:

"С много по-малко пари, с политическа воля на всяко едно правителство, на външна граница може да се справят държавите членки. 150 милиона за България бяха отделени на фона на милиардите, мисля, че над 20 милиарда са похарчени до този момент за миграция, не знам Бавария колко е похарчила, можете вие да ми кажете, но ние даже не сме ги усвоили и рязко се подобриха и условията на нашите гранични полицаи, моряци, техниката подменихме. Затова считам, че с много по-малко пари, които биха могли да отидат по други европейски програми – и за увеличаване на доходите, и за конкурентоспособността, и за младите хора, и по програмата "Еразъм", навсякъде би могло да отидат".

Премиерът предупреди, че 30 000 мигранти в Турция организират Поход на надеждата и може да се опитат да преминат през България по т.нар. "Балкански път", предаде БТА.

"Ние сме разтревожени от Похода на надеждата, който се организира от лагерите за мигранти в Турция", каза Борисов и посочи, че на България не ѝ е лесно. Премиерът изрази опасения, че ако мигрантите тръгнат с жени и деца към границите, "ще стане голям проблем".

Министър-председателят коментира, че около България има конфликти, които могат да предизвикат огромно напрежение – Косово и Крим. И посочи, че мигрантите в Турция са вече 4 млн. души.

"България сама срещу толкова сериозни проблеми не може да се справи, трябва да ѝ се помага", заяви премиерът Борисов. И допълни, че "няма никакъв шанс това да приключи, става по-тежко".

По време на форума вътрешният министър Младен Маринов коментира, че 80 процента са усвоени за укрепване на Гранична полиция от финансирането, осигурено от ЕС. Той посочи още, че миграционната обстановка е спокойна и предвидима, а българските власти контролират ситуацията по границите. Маринов отбеляза, че ЕС трябва да надгради европейското интегрирано управление на външните граници.

Директорът на "Гранична полиция" Светлан Кичиков съобщи в доклад по време на форума, че на българско-турската граница са регистрирани 5311 опита за нелегално преминаване през 2018 г. , а за тази година опитите   са 390. По границата с Гърция е имало около 4600 опита за нелегално преминаване, а през 2019 г. те са 305, като има устойчиво повишаване. На сръбската граница опитите за нелегално преминаване през тази година са били 85.

Репортажа на Николай Христов може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.