Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитателите на "Междузвездни войни" празнуват

Снимка: ЕПА/БГНЕС

4 май се отбелязва от почитателите на "Междузвездни войни" като неофициален международен ден на филмовата сага. Местният парламент на щата Калифорния вчера обяви официално днешният ден за Ден на Междузвездни войни. 


Въпреки че първият филм от поредицата излиза на голям екран на 25 май 1977 г., феновете приемат днешната дата за празник. Това се дължи на играта на думи - на английски джедайската благословия "Нека Силата бъде с теб" звучи като "Нека 4-ти май бъде с теб".

Смята се, че фразата е използвана за пръв път в поздравление, което британската Консервативна партия е отправила към премиера Маргарет Тачър в деня ѝ на встъпване в длъжност - 4 май 1979 г. Всяка година на 4 май почитателите по целия свят празнуват по различен начин - обличат се като герои от поредицата или гледат филмите.

На днешния ден компанията "Дисни", която купи фрайчайза "Междузвездни войни" от "Лукасфилм" през 2012 г., организира празненства в увеселителните си паркове в Калифорния и Флорида.

Премиерата на деветия и последен епизод от поредицата - The Rise of Skywalker ще излезе през декември. В него ще се появи принцеса Лея, като ще бъдат използвани невиждани досега кадри с Кари Фишър, заснети по време на снимките на осми епизод. Марк Хамил също ще се завърне като Люк Скайуокър.

Освен това на 31 май в Калифорния ще бъде открит тематичният парк “Междузвездни войни: На края на галактиката”. "Дисни" описа развлекателното съоръжение като най-амбициозния си досегашен парков проект.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени