Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милостта - едно от основните послания на папа Франциск

Снимка: БГНЕС

„Папа Франциск беше избран с мандата да бъде реформатор. Но опитите му срещат съпротива. Католическата църква, както обществените институции в света, в резултат от новите технологии страда от поляризация и радикализация на мненията. Папа Франциск е харесван заради различния му стил от едни, а други са критични заради неговото послание. Той е много по-пастирски отворен в сравнение със своите предшественици. Папа Бенедикт беше един от най-големите католически богослови, много дълбок човек. Знаем за заслугите на Йоан Павел Втори за падането на комунизма. Папа Франциск се опитва да говори на обикновения човек и то по милостив начин. Милостта е едно от основните му послания“. Това каза пред БНР Момчил Методиев, главен редактор на списание „Християнство и култура“.

„Името Франциск е знаково, не е носено от никой друг папа досега. Така той прие за свой патрон св. Франциск от Асизи, който сам по себе си е един много интересен и неординарен католически светец, създател на францисканския орден. Този орден извършва една истинска реформа в монашеството през 13 век, свързана с приближаването към обикновения човек, проповед на народен език, широка евангелизация, мисионерство. Каква ще бъде историческата роля на папа Франциск, ще видим тепърва“. Това допълни във вечерния блок на програма „Хоризонт“, посветен на посещението на папата у нас, проф. Александър Николов, историк, проучвал секретните архиви на Ватикана.

„Това, което папа Франциск се опитва да направи, е да се върне към универсалните ценности и към универсалното послание, носено от римските епископи, но понякога минавало на по-заден план заради различни причини. В тази връзка негов акцент са социалните проблеми, екологията“, подчерта още Методиев.

Интервю на Лъчезар Цветков с Момчил Методиев и с проф. Александър Николов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени