Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как медиите в Италия отразяват посещението на папа Франциск у нас

Снимка: БТА

Медиите в Италия внимателно проследяват визитата на папа Франциск у нас. Най-важните събития се излъчват директно по първия канал на обществената телевизия. Националният телевизионен канал 2000 към италианската епископална конференция предава директно всичко свързано с пребиваването на Светия отец след кацането на самолета в София. Там има и коментаторско студио със специалисти по различните страни на християнството и историята, в което участват и български експерти.

Това разказа в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ кореспондентът на БНР в Рим Елена Шаханова

„Гостите в студиото останаха захласнати - много харесаха музикалния съпровод на гвардейския духов оркестър пред президентството, който предаде тържественост и жизненост на церемонията там с президента Радев и папа Франциск. Много се хареса и хоровото изпълнение при излизане от Светия синод и край „Александър Невски“. Според мен се получи хубава, българска картичка за италианския зрител“, каза тя.

„Ежедневниците обаче подчертават, че три седмици преди евровота папа Франциск се намира в страна от ЕС която е мост, по неговите думи, между изтока и запада и че за него - папа Франциск - Европа трябва да бъде всеобхватна, открита и приветлива“, обясни Шаханова.

Според нея затова и заглавията са почти еднакви, чрез думите на папата относно имиграцията: „Не затваряйте очите, си сърцето и ръцете си за който чука на вратата ви“.

„Като се уточнява, че той знае много добре, че българите емигрират. Медиите са единни, че в ЕС България е на последно място с висок риск за бедност. Изтъква се казаното от папата в София, че трябва да се направи така, че младите хора в България да не чувстват нужда да имигрират...“.

Медиите подчертават уважението и обичта на папата към Българската православна църква, за срещите му с патриарх Неофит в Светия синод както и фактът, че той е отслужил неделната света литургия с омофора, подарена му от премиера Бойко Борисов.

Шаханова сподели още, че е била впечатлена от приветливото държание на папата към цялото българско общество.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна