Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ганчев: Посланието на папата към българската нация е да мисли за бъдещето си, а към политиците - да се грижат за младите

Снимка: popeinbulgaria.gov.bg

Ръководителят на българската секция на радио „Ватикана“ Димитър Ганчев коментира пред БНР, че е бил впечатлен от многото знамена в Раковски – нещо, което е липсвало в София.

„Във всички католически страни, когато пристига един папа, това е много видимо – билбордове, реклами по телевизията, папата бива посрещнат още по пътя от летището. Това, което не видяхме в София, сега го виждаме в Раковски.“

Ганчев пътува с журналисти при всички посещения на папата.

Гледните точки обаче са различни точно за посещението в България, каза той за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Моите колеги от Западна Европа гледат по един начин на България и на посланията на папата, докато аз, като българин, гледам от друг ъгъл. Италианските медии например акцентират върху думите на папата, че България трябва да се бори за емигрантите, докато в словата на папата аз забелязах едно много важно послание към българската нация – един апел да може нацията да гледа към бъдещето, да мисли още отсега към бъдещето. Това е призивът на папата именно към политиците да се грижат за младите хора, да създават такива политики, които да могат да им позволят да се реализират както професионално, така и в семейството. Това е много силно послание за българската нация в името на надеждата! Към това се прибавя и „демографската зима“ – за мен това е най-силното послание от първия ден към българската нация“, каза Димитър Ганчев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени