Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Радев, АЕЖ: Имотният скандал изненада управляващите заради медийната среда

„Премиерът за пореден път доказа, че може да извлече активи от неприятна ситуация“

Лого на Асоциацията на европейските журналисти - България

„Премиерът за пореден път доказа, че може да извлече активи от неприятна ситуация за него и неговата партия. Този имотен скандал и разкритията, които се наблюдават вече повече от месец, безспорно са успех за медиите, за журналистите... Виждаме че, министър-председателят, вместо да коментира и да търпи пасивите от подобно нещо, успява да излезе сух от водата и да покаже положителната страна…“

Това каза за БНР Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти - България по повод изявлението на премиера, че има свобода на словото у нас, тъй като журналистически разкрития са довели до политически сътресения, оставки и прокурорски проверки.

Според Радев имотният скандал е бил „доста неочакван“ за българската политическа класа, защото от години не се е случвало големите медии да работят солидарно и в една посока.

„Миналата година имаше доклад на „Репортери без граници“ за разследваща журналистика в България, в който се казваше, че тя се сблъсква със „стена от мълчание“. Журналистите достигат до големи разкрития и от това после не следва нищо“, каза Радев в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Този път се случиха по малко по-различен начин нещата и виждаме, че това предизвика голяма изненада сред управляващите, тъй като те вече не очакваха, че е възможно да се случи, в тази среда, в която функционират медиите и обществото“, добави той.

Според Радев разкритията доказват, че политическа класа е функционирала необезпокоявано твърде дълго.

Той припомни опитите в минали години разкритията да бъдат неглижирани чрез коментари за издателите и опити да се внуши, че „всички са маскари“ . Това руши доверието в демокрацията, доверието в Европа и ЕС, коментира Радев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна