Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Наум Кайчев: Гледам с малко по-голям оптимизъм след изборите в Северна Македония

Стево Пендаровски и Гордана Силяновска
Снимка: БГНЕС

Въпреки дъждовно и мрачно време на втория кръг от президентските избори в Северна Македония, те бяха един много светъл ден за демокрацията в нашата югозападна  съседка, каза пред БНР доц. Наум Кайчев, преподавател в Историческия факултет на Софийски университет.

В предаването „12+4“ на програма „Хоризонт“ той коментира накъде отива страната след избора на кандидата на управляващата коалиция Стево Пендаровски за нов президент.

„В почти всички общини, не само на запад, а също така и на изток, бяхме свидетели на една повишена активност на гражданите за гласоподаване и беше преодолян този доста критичен праг от 40%, който е заложен в тяхното законодателство“, каза Кайчев.

„Видяхме, че като че ли изборите протекоха без особени нарушения, без особени нередности, дори опозиционната партия, която, в интерес на истината, има своите резерви и нейното поведение ще го следим под лупа в следващите часове и дни, до този момент все още не е представила някакви конкретни доказателства за изборни нарушения“, посочи още той.

„Това, което направиха, го направиха гражданите на република Северна Македония, разбира се имаше и партийно лидерство и партийно направление, но все пак основната дума беше на гласоподавателите, които поднесоха доста изненади и изненадите бяха позитивни“.

Доц. Кайчев подчерта думите на премиера Зоран Заев, че всички трябва да си извлекат изводи от тези резултати, защото гражданите са показали, че гласуват със собствената си глава.

И даде за пример Охрид, където, освен президентски, имаше и кметски избори. На балотажа за президент там победи кандидатката на опозицията Гордана Силяновска, но за кмет се наложи кандидатът на управляващия Социалдемократически съюз.

„Така че това са моите позитивни изводи от вчерашния ден, които ме карат да гледам с малко по-голям оптимизъм“, коментира доц. Кайчев и допълни:

„Има още много работа да се върши както вътре в самата Република Северна Македония, защото там демокрацията е все още много крехка и продължаваме да следим дали в крайна сметка опозиционната партия ВМРО-ДМПНЕ ще признае резултатите от изборите“.

Интервюто на Снежана Иванова с доц. Наум Кайчев може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!