Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. А. Димитров: Основната задача на Заев и Пендаровски е да присъединят Северна Македония в НАТО и в ЕС

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

"Основната задача на премиера Зоран Заев и на новоизбрания президент Стево Пендаровски е да присъединят Северна Македония в НАТО и в Европейския съюз". Това заяви в интервю за БНР проф. Ангел Димитров, председателят от българска страна на Българо-македонската експертна комисия. Според него е напълно реалистично през 2020 година Северна Македония да бъде приета в НАТО.

"Пендаровски беше лансиран като кандидат за президент от управляващата партия и по-точно от Заев заради усилията му да работи в хармонично съжителство с другите етнически общности в страната. Мисля, че сега вече държавната власт ще бъде хомогенна в своите политически цели и това ще донесе една много по-голяма политическа сигурност при осъществяването на необходимите реформи и при взимането на важните външнополитически решения в интеграционния процес", уточни Димитров в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".

Според него населението на Република Северна Македония е поделено не толкова по партийна линия, а по отношение към митовете и стереотипите на македонския национализъм, "тези дълбинни нагласи, които бяха формирани десетилетия наред".

Проф. Ангел Димитров изрази очакване да се ускори работата на съвместната българо-македонската експертна комисия и да има повече заседания:

"Надявам се, че с тази нова конфигурация във върховете на властта колегите ни ще бъдат по-енергични в съвместната ни работа".

По темата за продължаващата визита на папа Франциск на Балканите, който днес отпътува от България за Северна Македония, проф. Димитров коментира, че фактът, че папата направи своето послание и молитва за мир от София, е признание за България и за политиката ѝ за мир - не само в Югоизточна Европа.

Цялото интервю на Диана Дончева с проф. Ангел Димитров можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна